Senternovem


Nieuws

14-05-2007 | Experimenteeel gebouw van afgedankte bouwborden en stalen aanrechtbladen

Wie vanaf donderdag 17 mei in Utrecht de Neude oploopt, kan het onmogelijk ontgaan:een bouwwerk van afgedankte bouwborden en stalen aanrechtbladen. En het staat ook nog eens op een plateau van zes meter hoog. Als de zon schijnt zal het er waarschijnlijk uitzien als een mega-spiegelbol.

Het bouwwerk van acht meter lang, vijf meter breed en vier meter hoog dat de komende twee weken is te zien en de naam 'Recycloop' heeft gekregen, is een experiment van 2012Architecten en helemaal gemaakt van afgedankte bouwborden en stalen aanrechtbladen. Ongeveer 150 in getal, afkomstig uit gesloopte of gerenoveerde woningen. Wie het bouwwerk inloopt komt in een lichte ruimte terecht, met daarachter nog een ruimte, waar Voice over voice is te beluisteren, een installatie van Jeroen Kee.
Al in 1786 werd op de Neude met lokaal afvalmateriaal gebouwd: Tijdens de patriottische revolutie werden nieuwe bestuurders aangesteld, waarvoor speciaal voor de gelegenheid een tent of 'tempel' werd opgezet die gemaakt was van materialen die snel in elkaar gezet konden worden en toevallig voorhanden waren. Om het geheel af te dekken werden brandzeilen gebruikt.
'Recycle de Stad' is dit jaar het thema van het Festival aan de Werf, een kunstfestival in Utrecht, van 17 tot en met 26 mei. Naast de Recycloop en een debat over dit thema, rijdt er de komende week ook een gecrasht vliegtuig door de stad.