KNHS


Donderdag NK dressuur van start in Eindhoven
16 mei 2007

Gaat van Grunsven concurrentie weer het nakijken geven?

EINDHOVEN (KNHS) - De grote vraag die de dressuurliefhebbers de komende dagen bezig zal gaan houden is of Anky van Grunsven, na de pauze die zij had ingelast om haar tweede kind ter wereld te brengen, toch weer in staat zal zijn om het Nederlands Kampioenschap voor zich op te eisen met Keltec Salinero. Of weet Imke Schellekens-Bartels met Sunrise haar titel te prolongeren? Zaterdagavond zal bekend zijn wie zich Nederlands kampioen dressuur 2007 mag noemen, het belooft zeker een spannende strijd te worden.

In totaal gaan er op Hemelvaartsdag 17 mei vanaf 15.15 uur 24 combinaties van start in het eerste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap dressuur senioren, de Grand Prix. Rond 19.30 uur zal bekend zijn hoe de krachtsverhoudingen liggen, waardoor ook duidelijk is geworden wie de grootste kansen hebben op een podiumplek. Anky van Grunsven (Erp) start met twee paarden in het kampioenschap en dat zijn IPS Painted Black en Keltec Salinero en titelverdediger Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) komt met Sunrise. Natuurlijk zadelen ook Marlies van Baalen (Brakel) en Edward Gal (Harskamp) hun hengsten waarmee ze onlangs deelnamen aan de wereldbeker finale in Las Vegas. Van Baalen komt aan de start met BMC Kigali, terwijl Gal met G4S IPS Gribaldi in de ring verschijnt.
Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) komt aan de start met Broere Jazz, de hengst die door het KWPN werd uitgeroepen tot Paard van het Jaar 2006, en Broere Montecristo. Daarnaast komen nog tal van interessante combinaties aan de start, zoals Hans Peter Minderhout (Harskamp) met Exquis Nadine en de verrassende KNHS indoorkampioene Adeline Cornelissen (Beilen) met Parzival. Alex van Silfhout (Lunteren) heeft de problemen met de op zijn tong bijtende Luxforms Nimbly gelukkig onder controle, terwijl Rien van der Schaft (Wenum Wiessel) met Madorijke de piste binnenrijdt.
Opvallende afwezige in dit Nederlands Kampioenschap is Laurens van Lieren (Rijswijk) met Hexagons Ollright.
Van de 24 combinaties in de Grand Prix plaatsen zich achttien voor de Grand Prix Spécial op vrijdag vanaf 16.30 uur, en de beste twaalf daarvan gaan van start in de alle beslissingen brengende Kür op muziek die op zaterdag vanaf 16.15 uur verreden wordt.

Junioren en Young riders

Op Hemelvaartsdag start om 08.30 uur het Nederlands Kampioenschap Junioren met de landenproef en daarin gaan maar liefst 21 combinaties van start. Even na het middaguur begint het Nederlands Kampioenschap Young Riders en daarin komen achttien combinaties aan de start. In beide klassen van de toekomst rijden veel combinaties mee met heel veel rijkunstige kwaliteiten en zeer goede paarden, waardoor het in deze twee kampioenschappen zeer spannend kan gaan worden. Diederik van Silfhout, Inge Verbeek, Lotje Schoots zijn een willekeurige greep uit de namen van die toppers, terwijl Mix - zeer succesvol onder Angela van den Berg - nu door haar zusje Cindy aan de start wordt gebracht van de wedstrijd voor Young Riders.
Bij de junioren vinden onder de deelnemers onder meer de zusjes Michelle en Chantal van Lanen, maar ook Laurens Sliepenbeek, die erg goed in vorm is, en Jarissa van Silfhout, het zusje van Diederik. Op vrijdag 18 mei rijden de Junioren hun tweede onderdeel vanaf 9.00 uur en de Young Riders beginnen om 11.15 uur. Zaterdag 19 mei starten de Junioren met hun derde onderdeel, de Kür op muziek, gevolgd door de Kür van de Young Riders vanaf 16.15 uur.

KNHS Kampioenschappen

Naast de drie Nederlandse Kampioenschappen staan er ook drie KNHS Kampioenschappen op het programma. Op vrijdag wordt om 13.30 uur begonnen met het eerste onderdeel van het Kampioenschap voor de klasse ZZ-Licht. Het tweede onderdeel hiervan begint zondag 20 mei om 10.00 uur.
Op zaterdag start men op de terreinen aan de Karpendonkse Plas om 9.00 uur met het Kampioenschap in de klasse ZZ-Zwaar, gevolgd om 11.30 uur door het KNHS Kampioenschap Lichte Tour (Prix St.George), waarin Edward Gal zijn steeds weer imponerende G4S Sisther de Jeu aan de start brengt en Anky van Grunsven de ring binnenrijdt met Nelson. Het tweede onderdeel van deze beide kampioenschappen is op zondag om 11.20 uur (ZZ-Zwaar) en 12.45 uur (Lichte Tour - Kür op muziek).

Stand van zaken bondscoach dressuur

Met betrekking tot het invullen van de vacante positie van bondscoach dressuur senioren is de KNHS Afdeling Topsport, samen met de A-kaderleden, de Topsport Commissie Dressuur en de Vertrouwenscommissie Dressuur in overleg.
De KNHS streeft om zo spoedig mogelijk met een concrete invulling te komen.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen