Ingezonden persbericht


Openheid over Irak

www.openheidoverirak.nu

Persbericht

Amerikaanse 'Peace Mom' Cindy Sheehan voert actie met 'Openheid over Irak'

Van donderdag 17 mei tot dinsdag 22 mei is de vooraanstaande Amerikaanse vredesactiviste Cindy Sheehan in Nederland. De 'Peace Mom' is de moeder van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse militair en het boegbeeld van de Amerikaanse burgerbeweging tegen de oorlog in Irak.

Sheehan komt met name naar Nederland om de eisen van de burgerbeweging 'Openheid over Irak' kracht bij te zetten. Zaterdag 19 mei zal ze samen met medewerkers van de beweging in Amsterdam handtekeningen inzamelen voor de actie 'Openheid over Irak'. Zondag 20 mei en maandag 21 mei zal ze respectievelijk tijdens de 'Top van Onderop' en op de Universiteit van Amsterdam over het thema spreken.

Sheehan trok in 2005 wereldwijd de aandacht met haar vredeskamp bij de ranch van president Bush in Crawford, Texas. Als geen ander bepleit zij opheldering van de leugens en vragen rond de Irak-oorlog, en het afleggen van volledige verantwoording door de regeringen van de landen die bij de oorlog betrokken waren.

Sheehan: 'Ik vind dat de houding van de betrokken regeringen rond Irak moet worden onderzocht, zodat we later niet weer dezelfde fout maken. Echt, als er sprake van manipulatie is geweest dan moeten mensen daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. En als daar geen sprake van is, waarom zouden ze dan bang moeten zijn voor een onderzoek?'

Programma Cindy Sheehan

Donderdag 17 mei

07.20 uur

Schiphol

Aankomst uit de VS.

Zaterdag 19 mei

12.00 uur

Dam, Amsterdam

Ophalen van handtekeningen voor de actie 'Openheid over Irak' met medewerkers van de gelijknamige burgerbeweging. De actie 'Openheid over Irak' wordt actief ondersteund door de SP, GroenLinks en de coalitie 'Stop de Oorlog'.

Zondag 20 mei

11.00-12.30 uur

Plenairzaal Barlaeus Gymnasium, Leidseplein, Amsterdam


Deelname aan het seminar De leugens rond Irak en het antwoord van de anti-oorlogsbeweging tijdens de 'Top van Onderop', georganiseerd door het Nederlands Sociaal Forum. Overige deelnemers aan het seminar zijn Harry van Bommel (SP), Bart Griffioen (Stop de Oorlog) en Martijn de Rooi (Openheid over Irak).

Maandag 21 mei
19.30 uur

Universiteit van Amsterdam, CREA Muziekzaal, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam Toespraak en vraaggesprek onder de titel PEACE MOM: van Moeder tot Activiste.