Museon Den Haag

Datum:
10 mei 2007

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)/ zie voor publiciteitsmateriaal website www.museon.nl

Tel.
070-3381421 of 06 16 578 515

Komen en Gaan

200 jaar nieuwkomers, vluchtelingen en gelukzoekers

Vanaf 17 mei 2007 is de permanente expositie Komen en Gaan geopend voor het publiek. De expositie plaatst 200 jaar migratie in cultuurhistorisch perspectief. Vele groepen migranten komen aan bod, geplaatst in de politieke en maatschappelijke omstandigheden van hun tijd. Belangrijke thema's zijn: reden voor vertrek uit het geboorteland, de reis, aankomst en de eerste ervaringen in het 'nieuwe' land.

Uitnodiging voor de pers
Op woensdag 16 mei a.s. opent actrice, presentatrice en schrijfster Paula Udondek, om 15.00 uur de expositie Komen en Gaan 200 jaar nieuwkomers, vluchtelingen en gelukzoekers, de pers is hierbij van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via ldjong@museon.nl.

Van Hannekemaaiers tot slaven
De eerste immigranten die in de 19e eeuw als seizoensarbeiders naar Nederland kwamen, waren afkomstig uit Duitsland. Het waren de zogenaamde Hannekemaaiers (landarbeiders die vaak als maaier op grote boerenbedrijven werkten) en marskramers die met allerlei producten langs de deur gingen. In deze zelfde periode vertrokken duizenden landgenoten als landverhuizers naar Amerika en Canada. Er is ook aandacht voor het slavernij verleden van Suriname. Zo is er een kwitantie voor vrijkoop van het slavenmeisje Mimie uit 1857 te zien en ook is de herdenkingshoofddoek die bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij werd uitgegeven onderdeel van de tentoonstelling, maar ook is er aandacht voor de goedkope contractarbeiders die in Brits-Indië werden geworven: Hindoestanen.

Van Belgische vluchteling tot asielzoeker
De expositie toont hoe Nederland om ging met de ruim één miljoen Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten. Waarom vertrokken er veel Nederlanders naar de koloniën? Hoe vonden de eerste Chinezen hun weg in Nederland? Hoe werden de joodse vluchtelingen in de jaren dertig in ons land opgevangen? En wat is de geschiedenis van de repatrianten en Molukkers die na WOII naar Nederland kwamen? Het antwoord op deze vragen in de tentoonstelling te vinden. Maar ook onderwerpen als het vertrek na de Tweede Wereldoorlog van veel mensen naar Australië en de ontvangst van de Italiaanse, Turkse en Marokkaanse gastarbeiders wordt belicht. De tentoonstelling vertelt ook waarom Surinamers en Antillianen naar Nederland kwamen. Een deel van de tentoonstelling gaat over vluchtelingen die in Nederland asiel zochten. Het zijn veelal schrijnende verhalen van mensen over de hele wereld, uit Afghanistan, Irak, Iran, Argentinië, Kongo, Liberia, Mongolië. Een aantal van hen is al wat langer in Nederland en heeft hier weer een bestaan opgebouwd, anderen komen nu in aanmerking voor het generaal pardon voor de mensen die voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd.

Zie vervolg

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
T. 070-3381338
E. info@museon.nl
www.museon.nl

TARIEVEN: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.