Festival zet Hoorn onder stoom


HOORN, 20070511 -- Liefhebbers van oude stoommachines reizen in het Hemelvaartsweekeinde naar Hoorn. Daar stoomt, fluit en rookt het overal van 17 tot en met 20 mei. Aanleiding voor dit grote en unieke stoomfestival is het 650 jarig bestaan van de historische stad aan de voormalige Zuiderzee.

Alles stoomt en rookt
In de schilderachtige oude haven verwelkomen historische stoomschepen bezoekers voor een rondvaart over het IJsselmeer. Stoomslepers daterend uit de jaren tussen 1873 en 1930 varen af en aan. Bij het station in Hoorn komt een groot aantal stoomgedreven walsen, straatlocomotieven, locomobielen en andere machines bijeen, waaronder een heuse Kermistrekker! Op de tramlijn tussen Hoorn en Wognum laat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een groot aantal stoomtrams rijden; onder andere de beroemde locomotief Bello en meer dan honderd jaar oude houten wagens. Niet alleen reizigers, maar ook goederen worden hiermee vervoerd. Deze worden op verschillende stations in oldtimers overgeladen. De stoomtrams rijden iedere veertig minuten vanaf 9.50 uur tot 17.45 uur. Wie verder wil kan naar Medemblik reizen en daar overstappen op de salonboot over het IJsselmeer naar Enkhuizen of per historische autobus vanuit Twisk en Medemblik het Bakkerijmuseum en Stoommachinemuseum in Medemblik bezoeken. Vanzelfsprekend zijn de machines in dit museum in vol bedrijf!

Stoomcavalcade
Iedere dag kunt u vanaf 16.30 uur in Hoorn genieten van de `stoomcavalcade', een bonte optocht van stoomlocomotieven en stoomwalsen. Het festival vindt dagelijks plaats tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Prijzen
Volwassenen betalen voor een toegangskaart tot het festival (retour stoomtram Hoorn-Wognum en toegang festivalterrein): ¤ 9,-, kinderen (4-11): ¤ 7,-. Houders van een Museumkaart en dagkaart van de Museumstoomtram hebben gratis toegang tot het festivalterrein. Wie ook met een van de stoomschepen wil varen, betaalt ¤ 6,- extra (kinderen ¤ 4,-). Deze prijs is inclusief een transfer van en naar de haven in Hoorn in een echte paardenomnibus!

Meer informatie
Toegang tot het festival is via het station van de Museumstoomtram te Hoorn, gelegen naast het NS-station, aan het Transferium parkeerterrein te Hoorn (aangegeven vanaf snelweg A7). Voor meer informatie over Hoorn onder Stoom 650: tel. 0229-214862 of kijk op www.museumstoomtram.nl en www.hoorn650.nl. Via deze websites kunt u de dienstregeling downloaden en krijgt u meer informatie over de stoomlocomotieven, stoomschepen, walsen en locomobielen die aan het festival deelnemen.





Ingezonden persbericht