Ingezonden persbericht


Persbericht

De Art Nouveau Art Deco Dagen in Haarlem

Haarlem april 2007

Zestien specialisten op het gebied van toegepaste kunst uit de art nouveau en art deco periodes (1880-1930), elf uit Nederland en vijf uit Duitsland, nemen op 17, 18, 19 en 20 mei aanstaande deel aan de zesde De Art Nouveau Art Deco Dagen in de Frankestraat 31 t/m 39 in Haarlem

Hoogtepunt
Een van de hoogtepunten van De Art Nouveau Art Deco Dagen is ongetwijfeld een ruim zestig centimeter hoge gekleurd porseleinen 'eierschaal' vaas, gemaakt in de Rozenburg fabriek in Den Haag. Deze door Samuel Schellink beschilderde vaas heeft in 1900 tentoongesteld gestaan op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Van de negen toentertijd gemaakte vazen zijn er, voor zover bekend, nog vijf over: de hier tentoongestelde vaas, het Rijksmuseum in Amsterdam heeft er twee, het Koningshuis heeft er een, eveneens als het Musée National de Céramique in Sevres.

Diversiteit
De diversiteit aan art nouveau en art deco voorwerpen is ook dit jaar weer groot: glas van diverse ontwerpers uit geheel Europa; meubelen uit hoofdzakelijk Nederland, België en Frankrijk; metalen (koper, brons, tin en zilver) met nadruk uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk; aardewerk, plateel en porselein natuurlijk uit de vele Nederlandse fabrieken, maar ook uit Frankrijk, Denemarken en België; sieraden uit West-Europese landen en niet te vergeten prachtige bronzen sculpturen van grote kunstenaars.

Publiek
Dat art nouveau en art deco objecten door zeer velen in Nederland geliefd zijn, blijkt onder meer uit het relatief grote aantal handelaren op dit gebied. Zeker als dit vergeleken wordt met de handelaren die zich bezig houden met antiek uit de periodes voor 1880. Bovendien worden de tentoonstellingen op dit gebied nog steeds zeer goed bezocht. De prijzen van goede objecten zijn voor velen nog betaalbaar en art nouveau en art deco objecten passen perfect in het huidig smaakpatroon.

Basis
Het succes van deze themabeurs is gestoeld op:

1 - de kwaliteit van de door de deelnemers tentoongestelde objecten;
2 - de controle op deze kwaliteit door een zware externe keuringscommissie, bestaande uit minimaal vier onafhankelijke experts;
3 - de relatief lage kosten voor de deelnemers, die zich vertalen naar een eerlijke prijs van de objecten;
4 - de sfeervolle omgeving van een gerenoveerd historisch gebouw, waarin zich ook een restaurant en een kunstboekenantiquariaat bevinden.

De beurzen vinden plaats in de Frankestraat 31 t/m 39, in het oude centrum van Haarlem, op circa tien tot vijftien minuten lopen van het station, diverse bushaltes en parkeergarages.

----------------------------------


Ingezonden persbericht