SP Tilburg


Debat over vertrouwelijke informatie: struisvogels in grote vlucht naar voren

16-05-2007 * "Zonder dat er iets is opgelost heerst er weer pais en vree in het gemeentehuis. Ik was er op voorbereid dat het debat over de vertrouwelijke informatievoorziening zo zou aflopen", zo beschrijft SP fractievoorzitter Johan van den Hout de extra commissievergadering naar aanleiding van de aanhouding van raadslid Hans Smolders.

Vanavond kwam op verzoek van de SP fractie de raadscommissie Modern Bestuur bij elkaar. Na de aanhouding van raadslid Hans Smolders wegens het lekken van geheime informatie uit het presidium kondigde het college een algehele stop af op elke vertrouwelijke informatie naar de hele raad. Van den Hout: "Burgemeester Vreeman wilde met geen woord spreken over de wild-west vertoning bij de aanhouding van Smolders, alsof hij in Tilburg helemaal niets te zeggen heeft over de inzet van politie. Ook een handvest over hoe in de toekomst om te gaan met vertrouwelijke informatie hoefde van hem - en een meerderheid in de raad - niet. 'Het was tenslotte altijd goed gegaan' zei hij. Terwijl we daar juist zaten omdat het in een jaar tijd al vier keer helemaal fout is gegaan!".

De informatiestop die het college vorige week in allerijl afkondigde werd door meerdere fracties 'betreurd'. De burgemeester trok de brief aan het einde van het debat dan ook in, zonder met zoveel woorden te zeggen dat het college hiermee volstrekt buiten haar boekje was gegaan. "En dat deden de meeste fracties ook niet, waarmee ze een vlucht naar voren maken. Omdat Smolders nu zelf geen vertrouwelijke informatie meer wil ontvangen denken met name de coalitiepartijen van het probleem af te zijn. Maar dan rekenen ze toch buiten de waard", aldus Van den Hout. "Als de LST over een tijdje weer wél wil deelnemen aan de besloten bijeenkomsten van het presidium - en dat is hun goed recht - zijn we weer bij nul. Het college weet na vandaag echter dat de raad zich met gemak laat ringeloren door een informatiestop en niet het lef heeft om B&W daarover ter verantwoording te roepen".

Voor de SP is het wél belangrijk dat de vertrouwelijke informatie van de politie en het openbaar ministerie onderwerp van gesprek blijft in het presidium. "Maar dan moeten we wel een manier van werken vinden die voorkomt dat gewone politieke informatie onder het kopje 'geheim' blijft vallen. Ik denk dat dat kan en verwacht na het debat van vanavond ook dat daar op korte termijn verandering in komt. Pas dán kan de raad weer volledig haar werk doen: alle informatie krijgen die nodig is, én politieke onderwerpen in een openbaar debat behandelen. Ik reken er eigenlijk op dat ook de VVD en LST daar vrede mee zullen krijgen. Het had zo allemaal niet hoeven lopen, maar de missie van de SP is om de zaken ten goede te keren".