Verbond van Verzekeraars

Sterke toename fraudemeldingen bij CIS

Verzekeraars hebben in het afgelopen jaar duizenden fraudes meer gemeld bij de Stichting Centraal Informatie Systeem voor in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen CIS. Volgens Ina Haverhals van het CIS is het aantal gemelde fraudes bij CIS, dat onder meer het Fraude- en Informatiesysteem Holland (FISH) beheert, per kwartaal met zon
1.300 toegenomen. Dat staat in de nieuwste uitgave van Verzekerd!, het tweewekelijkse magazine van het Verbond.

Een jaar na de lancering van het Deltaplan Aanpak fraude bij schadeverzekeringen is de conclusie wel gerechtvaardigd dat fraudebeheersing op de agenda staat, meent Ferdinand Soeteman, manager van het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude waar het secretariaat van het CIS sinds 1 april is ondergebracht.
Soeteman: De bewustwording dat fraudebeheersing moet, is er. En wordt ook groter. Wij zien dat bijvoorbeeld zodra wij een circulaire naar de leden van het Verbond sturen. De dagen erna laten dan direct een piek zien in het aantal meldingen en de eerste lijn waar een stijging zichtbaar wordt, zijn die CIS-meldingen. Het is alleen jammer dat de pieken na een paar dagen weer wegebben, maar daar ligt een schone taak voor het CBV, dat ruim anderhalve maand geleden zijn deuren opende.

Verzekerd!, mei 2007