Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007

16 Centra voor Kinderopvang helpen ouders bij zoektocht naar kinderopvang

Deze maand starten 16 'Centra voor Kinderopvang', gespreid over Vlaanderen. Zij vervullen een één-loketfunctie, voor ouders die kinderopvang zoeken. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte trekt 395.000 euro uit voor deze vernieuwende projecten.

"We merken dat ouders moeilijk hun weg vinden in het gedifferentieerde aanbod. Die zoektocht is een van de grootste problemen. Daarom moeten we niet alleen het aanbod uitbreiden, maar ouders ook ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte plaats." De centra hebben zicht op de vrije plaatsen in een redelijke straal van de woonplaats en stemmen de vraag van de ouders op het beschikbare aanbod af. De CKO's kunnen de behoefte aan kinderopvang goed inschatten, zodat met het beleid kan afgestemd worden. De 16 projecten lopen tot september 2008 en kunnen, na evaluatie, ruimer verspreid worden over Vlaanderen.

Vernieuwing in de kinderopvang

Steeds meer en nieuwe uitdagingen komen op de kinderopvang af. Ouders wensen een betaalbare en doorzichtig georganiseerde kinderopvang die voldoet aan heldere, eenduidige kwaliteitsvoorwaarden. Er is vraag naar flexibel georganiseerde en occasioneel beschikbare opvang.

Minister Vervotte ontwikkelde daarom samen met de opvangsector en met Kind en Gezin een strategische visie voor de organisatie van de Vlaamse kinderopvang. Een belangrijk onderdeel in dit vernieuwingsproces vormt het Centrum voor Kinderopvang (CKO). Een CKO is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen opvanginitiatieven. Ze stemmen hun aanbod specifiek af op de lokale en/of regionale behoeften.

De kandidaturen werden gerangschikt volgens de aard van het werkingsgebied (grootstad, centrumstad of semi-verstedelijkt en/of landelijk) en de intensiteit van het samenwerkings-verleden (beperkt versus uitgebreid). Elke kandidatuur werd beoordeeld op de heterogeniteit van het voorgestelde samenwerkingsverband. Volgende kandidaten zijn geselecteerd:

CKO Gent West, voor Gent-West, Mariakerke en Drongen

CKO, voor Brussel-stad, Sint Jans Molenbeek en Koekelberg

CKO De Koepel voor Kortrijk, Harelbeke, Waregem, Kuurne, Lendelede, Wielsbeke, Anzegem, Deerlijk, Zwevegem, Menen, Wevelgem en Avelgem

CKO Mechelen voor Mechelen

CKO Oostende voor Oostende

CKO De Vloot voor Genk

CKO Brugge voor Brugge en deelgemeenten

CKO Het Kind Groot-Leuven voor Leuven-centrum, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal

CKO Beveren voor Beveren

CKO Boutersem voor Boutersem

CKO Mortsel voor Mortsel

Kids en Co voor Herenthout

Kindercentrum Ham voor Ham

CKO Ijzervallei voor Nieuwpoort, Veurne, Alveringem en Diksmuide

CKO Klein Duimpje voor Torhout

CKO Olen voor Olen

Financiele ondersteuning en begeleiding

Elk CKO-proefproject krijgt een forfait van 10.000 euro ter ondersteuning van de samenwerking. Dit bedrag kan worden besteed in functie van het geheel van de CKO-werking. Kind en Gezin stelt een team van projectbegeleiders ter beschikking van de proefprojecten. Een projectbegeleider volgt de plaatselijke ontwikkelingen op en brengt inhoudelijke ondersteuning, knowhow, good practices enz. aan. Het team van projectbegeleiders organiseert sessies waar proefprojecten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179288016645