Ministerie van Defensie

17-05-2007 14:33

WEEKOVERZICHT

De Ministers van Defensie van de Europese Unie gaven begin deze week in Brussel het groene licht voor een EU-politiemissie in Afghanistan. Deze missie, met de naam EUPOL, gaat zich richten op advisering, hervorming en training van de Afghaanse politie. Nederland overweegt een substantiële bijdrage van tien personen aan deze missie in de vorm van trainers, adviseurs en experts. De missie begint medio volgende maand.

Het Openbaar ministerie heeft een onderzoek afgerond naar een voorval dat eerder dit jaar plaatsvond in Zuid-Afghanistan. Op donderdag 22 maart leverden Nederlandse Apaches steun aan een Afghaanse politiepost, die door de Taliban werd belaagd. Bij deze hulpactie sneuvelden tribale strijders en raakten anderen gewond die, naar achteraf bleek, de zijde van de Afghaanse politie hadden gekozen. Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in naar de gebeurtenissen rond dit incident. De resultaten hiervan geven geen aanleiding tot verdere vervolging.

Met betrekking tot vuurcontacten was het de afgelopen periode relatief rustig. Op 8 mei leverde een Nederlandse F-16 steun aan een grondeenheid die in Helmand onder vuur lag van de Opposing Militant Forces. Na het gooien van lasergeleide bommen, werd het vuurcontact gestaakt.

Op 13 mei kwam een Nederlandse eenheid ten oosten van Tarin Kowt onder vuur te liggen. Tijdens dit vuurcontact werd steun geleverd door een Nederlandse Apache en een ISAF-luchteenheid. Als gevolg van deze inzet werd ook hier het vuurcontact afgebroken. Bij beide acties zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.