Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda 17-05

BREDA, 17 mei 2007

44 bestuurders op de bon bij snelheidscontrole

ZUNDERT: De politie hield woensdag tussen 09.40 en 14.40 uur een snelheidscontrole aan de Rucphenseweg. Van de 1180 passanten waren er 44 in overtreding. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 125 km/u, terwijl hier een maximum van 80 km/u geldt.

Winkeldief aangehouden

BREDA: Op woensdag omstreeks 16.30 uur hield personeel van een supermarkt aan de Haagdijk een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan voor diefstal. De man had een fles port onder zijn jas verstopt en bood bij de kassa twee blikjes bier aan ter afrekening. Bij zijn aanhouding was de man onder invloed van alcohol. De politie nam hem over en sloot hem ter ontnuchtering in. In de loop van de avond is hij verhoord en hierna met een AU-dagvaarding in vrijheid gesteld.

Extra informatie Au-dagvaarding

De afkorting AU staat voor Aanhouden en Uitreiken. Dit houdt in dat de verdachte vóórdat hij door de politie in vrijheid gesteld wordt, namens Justitie meteen dagvaarding krijgt uitgereikt. Lik-op-stuk beleid dus. Op een dagvaarding staat de datum van de terechtzitting vermeld. Dit werkt een stuk efficiënter voor politie en Justitie. De verdachte hoeft namelijk niet meer op de hoogte worden gebracht van de rechtszaak. Mocht de verdachte niet op de terechtzitting komen opdagen, dan kan hij bij verstek worden veroordeeld. Hij was immers op de hoogte van zijn strafzaak.

Man bedreigd familielid met steekwapen

RIJSBERGEN: De politie hield woensdag aan het begin van de avond een 21-jarige man aan voor bedreiging van een familielid. De man had rond 17.30 uur een 39-jarige vrouw uit Rijsbergen bedreigd en mishandeld in de woning van beide betrokkenen. Dit kwam voort uit een ruzie tussen de beide partijen. De man had de vrouw hierbij geslagen en haar bedreigd, zowel verbaal als met een steekwapen. De politie hield de verdachte bij de woning aan de Waterman aan. Bij de aanhouding is het steekwapen in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen en meerdere getuigen zijn gehoord.

Vrouw aangehouden voor winkeldiefstal

BREDA: Een winkelier hield op woensdagavond een 57-jarige Bredase aan voor winkeldiefstal. De vrouw had een meloen weggenomen bij de winkelier en werd hierbij gesnapt. Bij haar aanhouding bleek ze ook bij een andere winkelier goederen te hebben gestolen. De politie nam de vrouw over en verhoorde haar op het politiebureau. De goederen zijn in beslag genomen. Van één van de winkeliers is aangifte opgenomen. Van de andere winkelier volgt de aangifte later. De verdachte is gehoord en met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Jongen mishandeld door automobilist

BREDA: Een 16-jarige Bredanaar liep op woensdagavond rond 21.00 uur bij winkelcentrum de Burcht, toen hij werd aangeroepen door een man in een auto. De jongen zag dat er twee mannen in de auto zaten. De bestuurder stapte uit en sloeg de jongen tegen het hoofd met een slagwapen. De jongen rende weg en de auto reed weg in de richting van de Zwijnsbergenstraat. Het slachtoffer heeft zich in verband met letsel aan zijn hoofd onder doktersbehandeling gesteld. Van hem zal later aangifte worden opgenomen.

Taxichauffeur mishandeld door fietser

BREDA: De politie kreeg op donderdag omstreeks 02.00 uur melding van mishandeling aan de Oude Vest. Een 20-jarige taxichauffeur stond met zijn auto te wachten op klanten, toen er een fietser tegen zijn portierraam tikte. Hij vroeg of de man hem en zijn fiets naar huis kon brengen. De chauffeur gaf aan dat hij de fiets niet kon meenemen en de fietser werd kwaad. Hij schopte de buitenspiegel van de auto af. Toen de chauffeur de fiets van de man vastpakte, kreeg hij meerdere klappen tegen het hoofd. De politie hield de verdachte aan op de Claudius Prinsenlaan, waar de mishandelde taxichauffeur de man volgde. De 41-jarige Bredanaar is aangehouden en ingesloten. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen. Na verhoor is de verdachte op donderdagochtend in vrijheid gesteld met een proces-verbaal.

Vader en zoon aangehouden na vernieling en bedreiging

SINT WILLEBRORD/ETTEN-LEUR: De politie hield op woensdagavond om 21.40 uur een 15-jarige jongen uit Sint Willebrord aan op het Emmauplein. Een getuige zag hoe een jongen een raam van een gebouw aan de Kanariestraat ingooide. Hij belde de politie. De verdachte werd aan de hand van het signalement aangehouden. Bij het overbrengen van de verdachte naar het politibureau te Etten-Leur kwam de vader van de verdachte verhaal halen. Hij wilde zijn zoon spreken. Dit was niet toegestaan, aangezien de jongen net was aangehouden voor vernieling. De 40-jarige man uit Sint Willebrord nam hierbij de autosleutels van een politiemedewerker af. Ook uitte hij dreigementen. De man was erg agressief, maar vertrok uiteindelijk. De politie hield hem bij thuiskomst aan in zijn woning in Sint Willebrord. Hij is ingesloten.

Man aangehouden voor stalking en bedreiging

ZUNDERT: De politie hield op woensdagmiddag een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan aan de Dennenlaan. De man wordt verdacht van stalking en bedreiging van een 34-jarige Bredase. De politie nam aangifte op van de vrouw, die vanaf augustus 2006 werd lastiggevallen door de man, die een bekende van de vrouw is. Hij viel haar lastig door middel van onder andere smsjes. De verdachte is in verzekering gesteld.

Over stalking
Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is belaging. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.
Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.
Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten normstellend gesprek met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zon gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale straf voor stalking is: 3 jaar gevangenisstraf.

Jongen aangehouden voor opgeven valse identiteit

BREDA: De politie hield op woensdagavond een 16-jarige Bredanaar aan op de Doornboslaan omdat hij een valse naam opgaf. De jongen maakte onderdeel uit van een groep die zich met crossmotoren aan de genoemde laan bevonden. Omdat buurtbewoners hadden geklaagd over de overlast die de motoren veroorzaken werden de gegeven van de groepsleden gecontroleerd. Hierbij gaf de verdachte een valse naam en adres op. Hij is aangehouden. Na verhoor is de verdachte in de loop van de avond in vrijheid gesteld met een proces-verbaal.

Bestuurder zonder rijbewijs veroorzaakt ongeval

BREDA: Op woensdagavond gebeurde er even voor middernacht een ongeval op de Hendrik Berlagestraat. Een 20-jarige inwoner van Breda reed komende vanuit de richting van de C Outshoornstraat. Hij had niet voortdurend zijn auto onder controle en botste op een geparkeerde auto. Bij arriveren van de politie bleek de man niet in bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is aangehouden en verhoord. Na verhoor is hij met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Auteur: Inge Rijgersberg