Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Vele favorieten voor NK baan in Heerde


Vele favorieten strijden donderdag 17 t/m zaterdag 19 mei om de nationale baantitels skeeleren in het Gelderse Heerde. Op de 200-meterpiste van Skeelervereniging Oost-Veluwe vindt dan het Nederlands kampioenschap plaats op zes onderdelen voor jeugd en senioren.
Het baanskeeleren is spectaculair, het niveau ligt hoog en de onderlinge verschillen zijn uiterst klein. Het NK is tevens belangrijk omdat het meeweegt als selectie voor het Europees en wereldkampioenschap later dit seizoen.


Bij de mannen doen alle vijf titelverdedigers van vorig jaar mee. Sjoerd Huisman (Andijk) mag op grond van zijn resultaten tot Nederlands beste allrounders worden gerekend. Hij komt op alle zes onderdelen uit en maakt ook op allemaal kans op goud. Vorig jaar won hij de 1000 meter. "De 1000 en de afvalkoers zijn mijn favoriete onderdelen," aldus de 20-jarige Noord-Hollander, die tevens de ranglijst aanvoert in de landelijke baancompetitie na drie etappes. De piste in Heerde staat niet bekend als de makkelijkste. "Dat kan in mijn voordeel zijn," hoopt Huisman, die afgelopen week in Heerde heeft doorgebracht om op de piste te trainen. Hij ziet ook goede kansen op de aflossingskoers, maar hij wil nog even geheim houden met wie hij een team zal vormen.


"Dat Sjoerd een allrounder is kan net zo goed een nadeel als een voordeel zijn," vindt Roy Boeve (Kampen), die zelf focust op de 10 km puntenkoers en 15 km afvalrace. Boeve: "Op deze afstanden wil ik op het EK ook goed zijn." Eerder dit seizoen won Boeve (22) in Purmerend de afvalkoers met een ronde voorsprong.
Grote concurrent is Ingmar Berga (Hoogeveen), die zijn titel verdedigt op de van start gaat op de 1000 meter, de punten- en de afvalkoers. Berga (22): "Vooral de punten- en de afvalkoers wil ik echt goed rijden. Als grootste mededingers op deze afstand zie ik Sjoerd Huisman en Roy Boeve."


Een andere erkende baancrack, Karlo Timmerman (Staphorst), denkt dat zijn winstkansen dit jaar kleiner zijn. Timmerman (20) is titelhouder op de 500 meter. "Vorig jaar was ik favoriet op bijna alle korte afstanden, maar dit jaar zal ik de 300 niet rijden. Ik heb voor een andere aanpak gekozen en ga meer voor de langere afstanden, omdat ik nu vooral in de marathons van de World Cup-cyclus goed wil zijn. Hier heeft mijn staande start dermate onder te lijden, dat ik absoluut niet meer competitief kan zijn op de 200 en 300 meter. Verder heb ik gekozen om deze zondag de World Cup-marathon in Rennes te rijden, wat ook geen super-voorbereiding is."
Op de 1000 meter beschouwt Timmerman Sjoerd Huisman, de broers Ronald en Michel Mulder en zijn teammaat Mark Horsten ("Maar die zie ik niet als concurrent") als voornaamste tegenstanders. "Verder hebben we een mooi team voor de aflossing, zeker nu Gary Hekman is hersteld van zijn kaakblessure en weer wedstrijden kan rijden."


De grootste kanshebber op de 300 meter is Nederlands beste sprinter Ronald Mulder uit Zwolle. De 21-jarige baanspecialist is al drie jaar op rij nationaal kampioen op deze afstand, maar werd afgelopen winter geveld door de ziekte van Pfeiffer. Begin deze maand reed hij weer zijn eerste wedstrijd in Staphorst, waar hij de 300 meter won in 26,49. Mulder: "Mijn bloed zit weer op de normaalwaarden, dus ik kan weer volop trainen. Maar een kleine terugval zou zomaar kunnen. De laatste tijd heb ik krachttraining gedaan en wielen getest op de piste in Heerde. Ik ben eruit waar ik op ga rijden." Sinds 7 september 2005, en daarvóór als junior, heeft Ronald Mulder geen 300 meter meer verloren. "Misschien komt dit NK nog te vroeg om optimaal te zijn. Dat optimaal zijn probeer ik te bewaren voor het EK in Portugal, als het lukt me daarvoor te plaatsen. Aan mijn ambitie zal het niet liggen."
Ambitieus is ook Ronalds tweelingbroer Michel. "Ik zou niet tevreden zijn als ik geen medaille haal op de 300, 500 of 1000. Het gaat dit jaar tot nu toe erg goed in de baanwedstrijden. Op de korte afstanden zit ik altijd bij de eerste drie, en in de dagklassementen heb ik ook altijd nog op het podium gestaan, doordat mijn lange afstanden beter zijn dan vorig jaar."


Voor Jan van Loon uit Haule zijn de kansen geminimaliseerd doordat hij nog herstellende is van een hoofdwond en een lichte hersenschudding, eind april opgedaan in de wedstrijd in Gross-Gerau. Van Loon: "Het gaat nog niet zoals het zou moeten. Ik ben wel heel rustig weer aan het trainen, maar of ik op het NK baan van start kan weet ik nog niet. De hoofdpijn is nog niet weg."


Vrouwen


Bij de vrouwen richten aller ogen zich op de vijfvoudig titelhoudster van twee jaar geleden, Elma de Vries uit Haule. Vorig jaar moest de 25-jarige Friezin op het NK baan verstek laten gaan vanwege een gebroken sleutelbeen. In de twee baanwedstrijden waar ze dit voorjaar van start ging bleek ze op bijna alle afstanden de sterkste. Zo klopte ze twee keer juniorenkampioene Bianca Roosenboom (Kampen) op diens specialisme, de 300 meter. De Vries: "Tegenstand verwacht ik inderdaad vooral van Bianca Roosenboom, maar ook van Margot van de Merwe, Mariska Huisman en Anniek ter Haar."
Anniek ter Haar (22) uit Dedemsvaart, titelverdedigster op de 10 km puntenkoers, ziet nog een andere concurrent: "Erna Kijk in de Vegte. Ik denk dat zij ons zeker gaat verrassen op het NK. Het zal spannend worden. Ikzelf hoop het op de punten- en de afvalkoers goed te doen."
Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk, die vorig jaar drie titels pakte, gaat niet van start op het NK baan. "Ik ben op trainingskamp met het schaatsopleidingsteam. Later dit seizoen skeeler ik waarschijnlijk nog wel een paar wedstrijden."


In de jongere leeftijdscategorieën strijden de junioren, kadetten en pupillen-1 om de titels.


De titelverdedigers bij de heren en dames zijn:
300 m: Ronald Mulder (Zwolle), Carin Ketellapper (Wolvega)
500 m: Karlo Timmerman (Staphorst), Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk)
1000 m: Sjoerd Huisman (Andijk), Foske Tamar van der Wal
10 km puntenkoers: Ingmar Berga (Hoogeveen), Anniek ter Haar (Dedemsvaart)
15 km afvalkoers: Mark Horsten (Haulerwijk), Foske Tamar van der Wal
De afvalkoers is vorig jaar afgelast vanwege regen.


Het adres van de skeelerbaan is:

Skeeler- en Skatecentrum Hoornscheveen

Kommerseweg 2a te Heerde

Tel. 0578 - 696164

www.skeelerhuus.nl


Bereikbaarheid:

Neem afslag 29 van de A50 en ga in de richting van Heerde. Na de afslag 'Heerderstrand' neemt u de eerste weg aan de linkerkant, dit is de Kommerseweg. Ter hoogte van Van Olst Bouwmaterialen ligt de skeelerbaan aan de linkerkant van de weg.


Contactpersoon:

Jan Zwanenburg, wedstrijdcoördinator, tel. 06-53771682 of 0521-371296.