Nederland herkozen in VN Mensenrechtenraad (met definitieve uitslag)

Nederland is na een intensieve wereldwijde campagne herkozen als een van de 47 leden van de VN-Mensenrechtenraad (MRR) voor een periode van drie jaar. Minister Verhagen is natuurlijk zeer blij met dit resultaat. Gezien de aandacht voor mensenrechten die hij in het buitenlands beleid wil geven, was herverkiezing een prioriteit voor de minister.

Ons land concurreerde met Italië en Denemarken om twee vrijkomende zetels voor de westelijke groep in de MRR. De verkiezingen werden vandaag gehouden in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York.

Nederland was vorig jaar - bij de oprichting van de MRR - ook al verkozen. Via loting werd de zittingstermijn van ons land toen bepaald op slechts één jaar in plaats van de gehoopte drie. Nederland besloot zich daarop herkiesbaar te stellen.

Lidmaatschap van de MRR stelt Nederland in staat het werk in de Raad voort te zetten met als doel om van dit orgaan een effectief instrument te maken voor de bevordering en bescherming van mensenrechten in de wereld.

Behalve Nederland zijn nog 11 landen in de eerste ronde verkozen: Angola, Egypte, Madagascar, Zuid Afrika, India, Indonesie, Filipijnen, Qatar, Slovenië, Bolivia en Nicaragua. Italie, dat Denemarken versloeg en Bosnie dat Belarus in de tweede ronde versloeg maken de lijst compleet.

Voor informatie over de VN mensenrechtenraad kunt u het beste surfen naar:
http://www.un.org/ga/61/elect/hrc

Noot voor redacties (