KNHS


Anky is helemaal terug
17 mei 2007

EINDHOVEN (KNHS) - Ook al is dertien het ongeluksgetal, niets lijkt Anky van Grunsven (Erp) in de weg te staan om zaterdagavond in het intieme dressuurstadion aan de Karpendonkse Plas te Eindhoven voor de veertiende maal de hoogste trede van het ereschavot te beklimmen. In de Grand Prix maakte de prima ballerina van de Nederlandse dressuursport duidelijk dat zij en niemand anders, samen met Keltec Salinero, recht heeft op de Nederlandse titel in de dressuur.

Amper tien weken na de bevalling van haar tweede kind, Ave Eden, was Anky van Grunsven voor de gehele vaderlandse dressuurelite meer dan een maatje te groot. Amper fouten makend, in bijna perfecte balans en harmonie, stuurde Anky de donkerbruine ruin door de piste. In piaffe en passage sterk vanuit het achterbeen, in de pirouettes op de centimeter, in de uitgestrekte galop sterk stuwend en dragend vanuit het achterbeen. Kortom, eigenlijk nergens fouten makend stuurde Anky haar Salinero rond.
Er waren vier combinaties die in de buurt wisten te blijven, maar dan wel op bijna een straatlengte achterstand. De één was Anky van Grunsven zelf met IPS Painted Black, waarmee ze nu derde staat. De andere was Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Sunrise. Ook deze charmante amazone, die onlangs in Las Vegas nog tweede werd in de wereldbeker finale, toonde een goede proef, waarin net het sprankje briljante wat deze combinatie steeds kenmerkt nog even in ontbrak. Maar net als voor alle andere combinaties geldt ook voor Schellekens en Sunrise dat deze wedstrijd in Eindhoven de eerste competitie in de buitenlucht is. Imke staat nu tweede, terwijl zeer verrassend Alex van Silfhout (Lunteren) de vierde plaats inneemt met Luxform's Nimbly. Deze combinatie liet vorig jaar reeds zien tot grote prestaties in staat te zijn, alleen had het paard het probleem dat het met zijn tanden op de tong beet. Daardoor ontstond in de tong een klein sneetje dat iets bloedde en wat leidde tot een ingreep van de jury zodat hij de strijd diende te staken. Van Silfhout heeft dat probleem nu volledig onder controle en liet met Nimbly een voortreffelijke proef zien, die publiek en jury bekoorde.
De vierde combinatie die boven de 70% scoorde was Kirsten Beckers (s'-Gravendeel) met de dekhengst Broere Jazz. Deze combinatie liet een zeer goede rit zien, waarin de amazone gedurende de gehele proef honderd procent controle had. Daarnaast waren er twee verrassingen in dit eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap dressuur. De eerste verrassing was een onprettige. Edward Gal (Harskamp) werd, net als in Las Vegas, geconfronteerd met een stakende IPS Gribaldi. De hengst weigerde om in piaffe en passage zijn benen op te tillen, toonde veel verzet en was amper te rijden. Gal eindigde als 21ste en heeft zich daarmee niet geplaatst voor de twee volgende onderdelen van het Nederlands Kampioenschap, de Grand Prix Spécial en de Kür op muziek. Maar er was ook een prettige verrassing en wel in de combinatie Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival. Ze reed een heerlijk ontspannen proef met veel schwung en ritme, en daarmee nestelde deze debutante op een Nederlands outdoor kampioenschap op dit niveau zich brutaalweg op de zesde plek in het klassement. Eerder dit jaar bewees deze amazone al op de goede weg te zijn, door tijdens de KNHS indoor Kampioenschappen in Roosendaal de titel in deze klasse binnen te halen.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag 1e onderdeel NK dressuur senioren (Grand Prix):


1) Anky van Grunsven (Erp) - Keltec Salinero - 78.375%
2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Sunrise - 74.416%
3) Anky van Grunsvene (Erp) - IPS Painted Black - 72.625%
4) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly - 71.750%
5) Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) - Broere Jazz - 71.000%
6) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 69.000%
7) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 68.500%
8) Stephanie Peters (Roermond) - Donna Gracia - 66.291%
9) Staphanie Peters (Roermond) - Jeff - 66.250%
10) Patricia Callaghan (Oss) - Joy - 65.683%

Meer info zie: www.ch-eindhoven.nl