Minder inspectie voor 'goede' basisscholen

donderdag 17 mei 2007

Basisscholen die hun zaakjes goed geregeld hebben krijgen minder vaak bezoek van de inspectie. Scholen waar het niet goed gaat krijgen juist met verscherpt toezicht te maken, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag op Radio 1.

Dijksma reageerde op kritiek van directeuren in het basisonderwijs, die deze week in een brandbrief klaagden over de bureaucratie waarvan scholen volgens hen last hebben. De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) zegt dat alles schriftelijk moet worden vastgelegd in plannen, protocollen en verslagen. Daardoor zou het onderwijs in het gedrang komen. Kamerlid Nathalie de Rooij (SP) kondigde donderdag aan dat ze Dijksma hierover dinsdag Kamervragen wil stellen.

De staatssecretaris is het grotendeels met de kritiek eens. Ze gaat daarom kijken of er regels geschrapt kunnen worden en of het toezicht kan worden beperkt of verscherpt, naar gelang de school haar zaakjes op orde heeft. Hoe deze gevarieerde vorm van inspectie kan worden vormgegeven wil Dijksma in samenwerking met het kabinet onderzoeken. Ook wil de bewindsvrouw dat schoolleiders meer ondersteuning krijgen van conciërges. Daarover wil het kabinet binnenkort afspraken maken op de participatietop, die nog voor de zomer met werkgevers en vakbonden zal plaatsvinden.