Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Nederlands kampioenschap skeeleren op de baan, Heerde, 1e dag, donderdag 17 mei 2007


Nederlandse baantitels voor Berga, De Vries, Mulder en Roosenboom


Ingmar Berga uit Hoogeveen en Elma de Vries uit Haule zijn vanavond Nederlands kampioen skeeleren geworden op de 15 km afvalkoers op de baan. Michel Mulder uit Zwolle en Bianca Roosenboom uit Kampen werden kampioen op de 300 meter.


Berga pakte op de afvalkoers een ronde voorsprong. De nummers twee en drie, Sjoerd Huisman (Andijk) en Roy Boeve (Kampen) letten vooral op elkaar. Daardoor kon Berga ongehinderd aanvallen. Zijn filosofie: "Als je op een afvalkoers alleen vooruit rijdt, hoef je tenminste niet elke ronde te sprinten."
Sjoerd Huisman, tweede: "Roy Boeve reageerde niet toen Berga wegreed. Op een gegeven moment was hij te ver weg." Boeve: "Als ik wel in de achtervolging ga, krijg ik Sjoerd mee." Omdat de achtervolgende groep naar elkaar bleef kijken, probeerde Berga zelfs nog een tweede ronde te pakken, maar dat bleek er niet in te zitten. Karlo Timmerman (Staphorst) werd vierde en Sander de Graaff (Rijswijk, NB) verrassend vijfde, nadat hij ook op de 300 m al de vijfde plaats had gepakt.


De grote favoriet op de 300 m, Michels tweelingbroer Ronald, maakte in de laatste bocht een misslag en moest daardoor genoegen nemen met zilver. Sjoerd Huisman uit Andijk, die op alle afstanden medaillekandidaat is, pakte brons. Het is voor Michel Mulder (21) zijn tweede Nederlandse titel, na die op de 1000 m een paar jaar geleden. Zijn winnende tijd van 27,05 viel hem niet helemaal mee: "Ik had net als Ronald gehoopt onder de 27 te gaan. Maar ik ben erg blij met de titel." Ronald Mulder, die drie jaar ongeslagen was op de 300 meter en nu kwam tot 27,13, kon niet uitleggen waar zijn misslag vandaan kwam. "Misschien had het nog te maken met de ziekte van Pfeiffer die ik heb gehad. Ik denk niet dat het prestatiedruk was, want daar kan ik wel mee omgaan. Het gebeurt gewoon soms, met als met schaatsen." Vader Luud Mulder: "Michel heeft doorgaans meer last van wedstrijdzenuwen dan Ronald." Sjoerd Huismans tijd was 27,29.


Bij de vrouwen was Elma de Vries superieur in de afvalkoers. Ze viel een paar keer aan en soleerde naar de eindstreep. Bianca Roosenboom uit Kampen eindigde als tweede, nadat ze eerder op de dag kampioen was geworden op de 300 m. Anniek ter Haar uit Dedemsvaart werd derde.
Bianca Roosenboom (17), Europees juniorenkampioene op de 200 m, versloeg op de 300 m met een tijd van 29,39 Elma de Vries, die zilver pakte met 29,99. Margo van de Merwe (17) uit Wolvega klokte de derde tijd in 31,15. De tijd van Roosenboom was een baanrecord voor Heerde. Het vorige baanrecord (29,81, EK 2004) behoorde aan de Italiaanse oud-wereldkampioene Valentina Belloni, die nu bondscoach is van de Nederlandse jeugd. "Ik was wel bang voor Elma de Vries, want die is in de baanwedstrijden tot nu toe steeds sneller geweest dan ik," aldus Roosenboom. De Vries: "Mijn tijd viel me tegen, terwijl ik tijdens de race toch het gevoel had dat het goed liep."


Junioren

Koen Verweij uit Alkmaar won bij de junioren jongens zowel de 10 km afvalkoers als de 300 m. Simon Schouten uit Andijk finishte als tweede op de afvalkoers, Jurrian Haasjes uit Staphorst als derde.
Op de sprint stak Koen Verweij met 28,32 uit boven de rest. Jan Bloemert uit Staphorst realiseerde de tweede tijd in 29,46 en Simon Schouten de derde in 29,77.
Verweij (16), opgenomen in de schaatsselectie van Jong Oranje, rijdt rond met een voetblessure die nog niet helemaal is genezen. Hij forceerde een paar weken geleden een botje toen hij zijn enkel verzwikte. Verweij, tweevoudig Europees juniorenkampioen (afvalkoers en aflossing) wil later dit seizoen opnieuw vlammen op het EK voor de jeugd, dat van 7 t/m 14 juli in Heerde wordt verreden. Maar zijn eigenlijke ambities liggen op het WK in Colombia in augustus. "EK-medailles heb ik al, nu zou ik graag succesvol zijn op het WK."


Rowenna de Boer uit Bant zegevierde op de 10 km afvalkoers bij de junioren meisjes. Anita Crediet uit Staphorst werd hier tweede, nadat ze eerder ook al zilver had gewonnen op de 300 m (31,61). Ria Westenbroek uit Bantega eindigde als derde op de afvalkoers.
Marita Hut uit Haulerwijk won goud op de 300 m (31,60), éénhonderdste sneller dan Anita Crediet, maar werd gediskwalificeerd op de afvalkoers na drie waarschuwingen. Het brons op de 300 ging naar Janina Wouda uit Bakkeveen (32,62).


Kadetten

Maurice Vriend uit Midwoud won met miniem verschil de 5 km afvalkoers vóór favoriet Wesley Lommers uit Arnhem. Vriend (15) ging op kop de laatste ronde in, maar maakte een misslag in de voorlaatste bocht, waardoor Lommers onderdoor kon komen. Daarna moest de jury de finishvideo bestuderen om te kunnen zien wie de winnaar was. Wim Dillen uit Genemuiden pakte zijn tweede bronzen medaille van de dag, nadat hij eerder ook op de 300 m derde was geworden in 30,08.
Op deze 300 m reed Wesley Lommers met een superieure 28,99 ruim een seconde sneller dan iedereen. Hij zou met die tijd tweede zijn geworden bij de junioren. Maurice Vriend toonde zich redelijk tevreden met de tweede plaats (30,00).


Manon Kamminga uit Haulerwijk was bij de kadetten meisjes de snelste op de 3 km afvalkoers, gevolgd door Irene Schouten uit Andijk en Mandy Groot uit Edam.
Manon Groot won de 300 m in 30,87. Manon Kamminga werd tweede in 31,09 en Irene Schouten derde in 31,54. Ze waren daarmee alle drie sneller dan de winnende tijd bij de junioren, 31,60.


Pupillen 1

Gerco van de Brink uit Oldebroek won bij de pupillen-1 jongens zowel de 3 km afvalkoers als de 300 m (31,81). Rick Schipper uit Medemblik werd derde op de afvalkoers en tweede op de 300 m (32,59). Ewout Nijboer uit Staphorst finishte als tweede op de afvalkoers en als derde op de 300 m (32,94).


Dominique Lommers uit Arnhem schreef de 3 km afvalkoers op haar naam. Manon Dol uit Hoorn (NH) pakte twee keer zilver, op de afvalkoers en de 300 m (32,81). Annemarie Boer uit Genemuiden won de 300 m (32,66) en eindigde als derde op de afvalkoers. Jennienke Kamphuis uit Rijssen werd derde op de 300 m in 33,19.


Morgen staan voor alle categorieën de 1000 m en de puntenkoers op het programma, aanvang 11.00 uur. Zaterdag is de derde en laatste dag van het NK met de 500 m en de aflossingskoers, aanvang eveneens 11.00 uur. Toegang gratis.
Morgenavond besteedt het Jeugdjournaal van de NOS aandacht aan het kampioenschap bij de jeugd.


Uitslagen: www.skatebond.nl


Informatie n.a.v. dit persbericht: karinverhoef@hetnet.nl of 06-51471884 (Jan Zwanenburg) of 06-28781467.