CAS mede-organisator internationale bijeenkomst tegen stierenvechten


UTRECHT, LISSABON, 20070509 -- Van 17 tot en met 19 mei a.s. vindt er een belangrijke bijeenkomst in Lissabon plaats van 25 anti-stierenvechtorganisaties uit Europa en Latijns-Amerika, om de basis te leggen voor een stierenvechtvrije wereld. Deze "International Anti Bullfighting Summit" wordt georganiseerd door de Portugese dierenbeschermingsorganisatie ANIMAL, in samenwerking met het Comité Anti Stierenvechten (CAS) en de Britse organisatie League Against Cruel Sports.

De summit is bedoeld om anti-stierenvechtorganisaties nader tot elkaar te brengen, de huidige staat van het stierenvechten in de wereld te bespreken en gezamenlijke strategieën te ontwikkelen. Op 17 mei om 19:00 uur (plaatselijke tijd) vindt er bovendien een grote demonstratie tegen het stierenvechten plaats bij de Campo Pequeno arena in Lissabon, de belangrijkste arena van Portugal. Diezelfde avond wordt er namelijk een stierengevecht georganiseerd om te vieren dat de arena in 2006 weer heropend is. Niet alleen de deelnemers aan de summit doen mee aan de demonstratie, maar ook vele andere dierenliefhebbers uit Portugal en andere landen.

Op 18 en 19 mei vindt de summit plaats en op 19 mei om 19:00 uur (plaatselijke tijd) organiseren het CAS, ANIMAL en the League een persconferentie. Tijdens deze persconferentie komt de pers meer te weten over wat er besproken is tijdens de summit, om zo snel mogelijk te komen tot een stierenvechtvrije wereld.

Miguel Moutinho, directeur ANIMAL: "Dit wordt een historisch evenement, waarin organisaties die strijden tegen het stierenvechten elkaar (wederom) ontmoeten en een stevige basis kunnen vormen voor een gezamenlijke campagne om deze wreedheden zo snel mogelijk te beëindigen. Niet alleen in Portugal, maar ook in de rest van de wereld".

Saskia Oskam, voorlichter Comité Anti Stierenvechten: "Het CAS werkt sinds de oprichting samen met zusterorganisaties uit Spanje, Frankrijk, Portugal en andere landen. Deze summit is een uitstekende gelegenheid om met elkaar te bespreken hoe we het stierenvechten zo snel mogelijk de wereld uit kunnen helpen, maar ook om de banden met onze buitenlandse collega's te verstevigen en nieuwe mensen te leren kennen die hetzelfde doel nastreven als wij".

De organisaties die aan de summit deelnemen:

Spanje: ADDA (Asociación Defensa Derechos Animales), FAADA (Fundación para la Adopción, Apadrinamiento y Defensa de los Animales), AnimaNaturalis Internacional, PACMA (Partido AntiTaurino Contra el Maltrato Animal), Stop Our Shame en Plataforma Antitaurina de Manlleu. Frankrijk: CRAC (Comité Radicalement Anti Corrida), FLAC (Fédération des Liaisons Anti-Corridas), LFDA (Ligue Française des Droits de l'Animal) en SPA (Société Protectrice des Animaux). Nederland en België: Comité Anti Stierenvechten, Stichting Dierenhulp Venezuela. Groot-Brittannië: League Against Cruel Sports, WSPA (World Society for the Protection of Animals), Animals Count en SPEAK Political. Ierland: ICABS (Irish Council Against Bloodsports). Ecuador: Quito Anti Taurino and Protección Animal Ecuador. Mexico: GARRA en Frente Antitaurino de México. Venezuela: FAMPROA en ASOGUAU.

De persconferentie vindt plaats op 19 mei om 19:00 uur (plaatselijke tijd) in het auditorium van het `Rainbow Business Center', Rua Amélia Rey Colaço, n.º 40, em Carnaxide (Oeiras), Lissabon. Landen waar dodelijke stierengevechten plaatsvinden: Spanje, Frankrijk, Portugal, Mexico, Venezuela, Colombia, Peru en Ecuador.

In elk stierenvechtland neemt de weerstand van de lokale bevolking tegen het stierenvechten toe. In oktober 2006 bleek uit een poll van onderzoeksbureau Gallup dat 70% van de Spanjaarden niet van het stierenvechten houdt en ook in andere landen worden mensen steeds actiever om het stierenvechten te bestrijden. De activiteiten van het Comité Anti Stierenvechten zijn onder te verdelen in de volgende pijlers: het geven van voorlichting aan het Nederlandse en Belgische publiek, het samenwerken met zusterorganisaties in het buitenland, het (mede) organiseren van/deelnemen aan vreedzame acties en campagnes en het lobbyen bij de Europese Unie en nationale overheden.