Ingezonden persbericht


Vrijdag 18 mei in World's Untold Stories:

THAT SINKING FEELING (Papoea-Nieuw-Guinea)

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de effecten van klimaatverandering. De Carterets eilanden voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea zullen waarschijnlijk de eerste eilanden zijn die verdwijnen als gevolg van rijzende zeespiegel door de opwarming van de aarde. "Onze huizen komen steeds dichter bij zee te staan", klaagt een bewoonster. "Misschien komt er op een dag een vloedgolf waardoor alles en iedereen wordt weggeveegd".

De verwachting is dat de Carterets eilanden volledig door de zee zullen zijn verzwolgen in 2015. Nu al liggen de stranden vol met omgevallen bomen doordat de wortels zijn geërodeerd door de getijden. De stijgende zeespiegel maakt het voor de eilandbewoners onmogelijk om iets anders te verbouwen dan kokosnoten. Ze zijn nu afhankelijk van de hulp van Papoea-Nieuw-Guinea dat plannen aan het ontwikkelen is om de bewoners van het eiland te laten verhuizen. Sommigen echter weigeren te verhuizen. Zo merkt er iemand op; "Als het eiland verloren gaat, ga ik zelf ook verloren".

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" wordt iedere vrijdagavond van 20.00 uur - 20.30 uur uitgezonden en brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie.


---

Noot voor de redactie (