Gemeente Leeuwarden

Roeimarathon Roeimarathon

Start roeimarathon in Prinsentuin op 18 mei

Bron: Gemeente Leeuwarden (15-05-2007) Vrijdag 18 mei om 20:00 uur start in de Prinsentuin te Leeuwarden de 22e editie van de Elfsteden Roeimarathon. In het water liggen dan 100 C2x+ - roeiboten (twee roeiers + stuur) klaar voor vertrek. Op de 18e en 19e mei binden in totaal honderden binnen- en buitenlandse teams met elkaar de strijd aan om de tocht binnen de egstelde 24 uur af te leggen. Beloning voor deze prestatie is uiteraard het Elfstedenkruisje, maar ook strijden de teams om de wisselbeker voor de snelste tijd ooit.

Wisselbeker
Dit jaar strijden de estafetteploegen voor de tweede maal om een wisselbeker. De trofee draagt de inscriptie met het recordjaar, de snelste tijd en de naam van de vereniging. Het snelste team mag de beker houden zolang haar tijd niet wordt verbeterd.

Stierencategorie
De deelnemende ploegen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: wedstrijdroeiers, veteranenteams, mixed en damesteams en toerroeiers. Een ploeg bestaat uit minimaal 9 en maximaal 12 geoefende roeiers. Voor diehards is de 'Stierencategorie' (officiële benaming: buitencategorie) in het leven geroepen. Zo'n team roeit de 200 kilometer met drie personen.

Varen met olielamp
In tegenstelling tot de schaatsmarathon, wordt Dokkum als eerste aangedaan. In de Bonifatiusstad is het nog licht als de roeiers arriveren (tussen 21:30 en 22:30). De teams leggen de tocht voor een belangrijk deel in het donker af en varen dan met stormlampen over de Friese wateren. De eerste boten passeren bij zonsopgang Sloten en koersen vervolgens via Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker naar de finish van de Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille, bij de Froskepôlle, waar in de namiddag ook de huldiging plaatsvindt.