Openbaar Ministerie

Achtervolging ontuchtpleger geseponeerd

16 mei 2007

De officier van justitie in Utrecht heeft de zaak tegen twee vrouwen die ervan verdacht werden een man vorig najaar hinderlijk te hebben achtervolgd, geseponeerd.

De man moest op 25 september vorig ter zitting verschijnen op verdenking van seksueel misbruik van drie jongens. Hij werd op 9 oktober veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met verplicht reclasseringscontact. De man is in hoger beroep gegaan. De zaak is nu in behandeling bij het Hof in Arnhem.

De beide vrouwen zijn familie van een van de slachtoffers. In de tijd voorafgaand aan de zitting kregen zij landelijke publiciteit waarin zij in ongemeen felle bewoordingen verklaarden de verdachte te zullen achtervolgen. Zij rechtvaardigden hun gedrag door te stellen dat de man maximaal gestraft diende te worden voor zijn daden.

Daarnaast voelde de verdachte zich zozeer bedreigd dat hij niet meer thuis, waar hij met zijn moeder woonde, kon verblijven en moest onderduiken. Ook op het onderduikadres werd de man lastig gevallen door de beide vrouwen. Daarna moest hij in hotels verblijven maar ook daar werd hij door de vrouwen getraceerd.

Het openbaar ministerie is van oordeel dat het gedrag van de beide vrouwen laakbaar is en juridisch zou kunnen worden bestempeld als belaging. Tegelijkertijd stelt het OM vast dat dit gedrag na de behandeling bij de rechtbank te Utrecht is gestopt en dat een eventuele vervolging opnieuw zal leiden tot grote onrust, zowel in de maatschappij als voor de belaagde. Alles overwegende heeft de officier van justitie geoordeeld dat vervolging conflicteert met het maatschappelijk belang en in strijd is met het belang van de benadeelde. De vrouwen zullen niet worden vervolgd.