Persberichten Eemland zuid, 10.05 uur

Utrecht, 18-05-2007

Vijf verdachten aangehouden voor tientallen diefstallen, heling en geweldpleging

AMERSFOORT Na een uitgebreid rechercheonderzoek verdenkt de politie Eemland zuid vier mannen in de leeftijd van 18 t/m 20 jaar uit Amersfoort en Den Dolder van het plegen van 40 misdrijven, waaronder 20 inbraken in woningen en 9 inbraken in autos in met name de wijken Liendert, Rustenburg en Kruiskamp in Amersfoort.

Ook wordt het viertal verdacht van inbraak in bedrijven, diefstal van fietsen en een openlijke geweldpleging in Amersfoort. Een 20-jarige Amersfoorter wordt verdacht van het verhelen van gestolen goederen die werden aangeleverd door de vier mannen. De strafbare feiten waarvan de mannen verdacht worden vonden voornamelijk in 2007 plaats, maar er zijn ook zaken vanaf het jaar 2002 waarvan betrokkenheid van een of meerdere van de verdachten wordt vermoed.

Op zaterdag 17 februari 2007 werd omstreeks 23.00 uur na een melding van een woninginbraak aan de Piet Heinstraat een 20-jarige Amersfoorter op heterdaad betrapt en aangehouden. Na een zoeking in de woning van de verdachte werden goederen aangetroffen die van woninginbraken afkomstig waren en er werd harddrugs aangetroffen. Vervolgens werden op 26 maart 2007 drie Amersfoorters in hun woning aangehouden en hun woningen werden doorzocht. Hier werden goederen aangetroffen die van misdrijven afkomstig waren. Ook werd bij een 20-jarige Amersfoorter harddrugs aangetroffen en vier nepvuurwapens. Tot slot werd op 16 april werd een 18-jarige man uit Den Dolder aangehouden voor betrokkenheid bij de diverse strafbare feiten.

Diverse gestolen goederen, zoals sieraden, navigatiesystemen, een lcd-scherm en mobiele telefoons zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Deze week worden de onderzoeksdossiers afgerond en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Alle verdachten zitten in voorarrest.

Verkeersongeval met gewonde

LEUSDEN Op woensdag 16 mei om 11.05 uur vond op de Burgemeester van der Postlaan een aanrijding plaats tussen een auto en een overstekende voetganger.

De automobilist, een 65-jarige inwoner van Leusden, reed met geringe snelheid over de Burgemeester Postlaan toen hij ter hoogte van De Smidse afremde voor een auto die van rechts kwam. Deze bestuurder stopte echter waarna de Leusdenaar weer optrok. Vermoedelijk omdat hij afgeleid was door de van rechts naderende automobilist zag hij niet dat er op dat moment een 58-jarige vrouw uit Leusden overstak bij de daar gelegen voetgangersoversteekplaats. Een aanrijding volgde waarbij het slachtoffer via de motorkap van de auto op het wegdek belandde. Zij werd met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie maakt een dossier op.

Verkeerscontrole

AMERSFOORT De politie heeft woensdag 16 mei tussen 11.00 en 12.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Van Randwijcklaan.

Zeven automobilisten werden bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs en het rijden in een ongekeurde auto. Eén bromfietser kreeg een bekeuring omdat hij een bromfiets bestuurde en nog geen 16 jaar oud was.

Dronken man aangehouden voor belediging

AMERSFOORT De politie heeft woensdag 16 mei om 12.05 uur een 31-jarige inwoner van Gilze aangehouden voor belediging van de agenten.

De agenten zagen de man op het Stationsplein staan en zagen dat hij obscene gebaren maakte naar de agenten. Toen zij hem hierop aanspraken uitte hij meerdere beledigende opmerkingen en bleek hij behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn.

De verdachte werd ingesloten en kreeg een proces-verbaal.

Hennepkwekerij

AMERSFOORT De politie heeft woensdagmiddag 16 mei om 14.10 uur een hennepkwekerij aangetroffen in een woning op de Bellefleurgaarde.

De politie stelde een onderzoek in naar aanleiding van een melding over weedlucht.

De agenten roken deze lucht ook in de omgeving van de bewuste woning en hoorden een zware brom, mogelijk van een ventilator.

De bewoner, een 53-jarige Amersfoorter, wilde de agenten in eerste instantie niet in de woning laten maar omdat de agenten een bevel hadden om binnen te mogen treden had hij weinig keus. Op de zolderetage troffen de agenten een professionele kwekerij aan waarbij bleek dat de planten net waren geoogst en lagen te drogen op droogbedden.

In totaal werd 7 kilo gedroogde oogst en nog 5 kilo reeds verpakte oogst inbeslag genomen. De waarde van de inbeslaggenomen planten ligt op ongeveer 35.000 euro.

De volledige kwekerij werd ontmanteld en in beslag genomen. De ENECO constateerde dat er ook sprake was van diefstal van stroom.

De Amersfoorter kreeg een proces-verbaal en zal worden aangeslagen voor de illegale stroom.

Aanrijding leidt tot aanhouding

AMERSFOORT Een aanrijding tussen twee autos op de Ringweg Randenbroek leidde woensdagavond 16 mei om 17.30 en 18.15 uur tot de aanhouding van een 18-jarige Soester en een 56-jarige Amersfoorter.

Bij de kop-staart-aanrijding die plaatsvond op de kruising met de Wagnerstraat gingen de twee verdachten zo uit hun dak dat zij de andere betrokkene, een 18-jarige Leusdenaar, bespuugden en tegen zijn benen trapten. De verdachten bleken de plaats van de aanrijding inmiddels te hebben verlaten en waren zelf naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling van licht letsel. De agenten troffen hen daar aan en hielden de mannen aan voor belediging en mishandeling. De politie maakt proces-verbaal op.

Lastige klant aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft donderdag 17 mei om 01.45 uur een 41-jarige inwoner van Amersfoort aangehouden voor vernieling van een auto.

Een 48-jarige taxichauffeur had de verdachte vervoerd van de Kamp naar de Bachweg en wilde met hem afrekenen. De verdachte vond dat de taximeter een te hoog bedrag aangaf en wenste meer geld terug te krijgen. Bij het conflict dat hierna ontstond sloeg de Amersfoorter tegen de voorruit van de taxi waardoor deze beschadigd raakte. De man ging er hierna vandoor maar kon worden aangehouden op de Ringweg Randenbroek.

De verdachte, die behoorlijk onder invloed van alcohol was, werd ingesloten in het politiebureau.

Vechtpartij

WOUDENBERG Op donderdag 17 mei om 13.25 uur vond in een horecagelegenheid op de Dorpsstraat een vechtpartij tussen enkele personen plaats.

De aangever, een 36-jarige Amersfoorter, zat even daarvoor met zijn vriendin op een terras toen de bestuurder van een auto met slippende banden bij het terras stopte en zijn auto voor het verbaasde stel parkeerde. De bestuurder liep de horecagelegenheid in achtervolgd door de aangever omdat die iets van het rijgedrag wilde zeggen. De bestuurder was hier niet van gediend en ging de man, samen met enkele vrienden, te lijf. De Amersfoorter werd hierbij in het gezicht geslagen. De verdachten zijn na de mishandeling vertrokken.

De politie stelde een onderzoek in de omgeving in en hield een man aan die aan het opgegeven signalement voldeed. Deze bleek echter met de mishandeling niets te maken te hebben en werd weer vrijgelaten. De verdachten zijn vermoedelijk vertrokken in een witte en blauwe personenauto.

Het signalement van de verdachten luidt:


- man, blank, kort geknipt haar aan de zijkanten en langer haar op de bovenkant


- man, blank, ongeveer 1.75 meter lang, gekleed in spijkerbroek en sweeter


- man, blank, ongeveer 1.90 a 2..00 meter lang, gekleed in spijkerbroek en lichte trui.


- Van de vierde verdachte is geen signalement bekend.

De politie doet onderzoek naar de verdachten en verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie van Eemland zuid op het telefoonnummer 0900-8844.

Schennispleger aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft donderdagmiddag 17 mei om 15.50 uur een 53-jarige inwoner van Den Haag aangehouden voor het plegen van openbare schennis in het park Schothorst.

Agenten werden op de Hamseweg aangesproken door de vader van een 13-jarig meisje uit Hoogland met het verhaal dat zijn dochter even daarvoor was geconfronteerd met een schennispleger. De man had zijn broek laten zakken voor de ogen van zijn dochter en haar vriendin. Op aanwijzing van de vader troffen de agenten de verdachte aan in het park en werd hij aangehouden. De man verzette zich tegen de aanhouding en moest geboeid worden overgebracht naar het politiebureau. De verdachte ontkende de schennis en vertelde dat hij alleen had staan plassen tegen een boom. De politie maakt proces-verbaal op.