NVV: DPP slechte keus voor vaste jaarafspraken


BARNEVELD, 20070518 -- Sinds januari 2006 voert De Groene Belangenbehartiger (DGB) te Slagharen in opdracht van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) het biggenprijzenonderzoek uit. In april is het eerste verslag met resultaten uit het NVV Biggenprijzenonderzoek over 2006 uitgebracht. Naar aanleiding van dit verslag is er onlangs een ondernemersavond voor deelnemers gehouden. Die avond bleek dat de aanwezigen van mening waren er goed aan te doen in januari of februari jaarafspraken te maken met een vaste toeslag op een notering. De NVV is een andere mening toegedaan.

In het biggenprijzenonderzoek worden een aantal bekende noteringen en de daarop uitbetaalde gemiddelde toeslagen vergeleken. In grote lijnen vertoonden de verschillende noteringen eenzelfde beeld; ze starten het jaar met toeslagen op een relatief laag niveau en gedurende het jaar lopen de toeslagen verder op.

Het meest opvallend is echter de notering DPP Zuid. In januari 2006 was de gemiddeld op deze notering uitbetaalde BPO toeslag ¤ 9,54. In december 2006 is dit opgelopen tot een gemiddeld uitbetaalde BPO toeslag van maar liefst ¤ 12,06!
De NVV is op basis hiervan van mening dat DPP bewust kiest voor een beleid waarbij zij de notering laag houdt en de toeslag gedurende het jaar laat oplopen.

Heeft een vermeerderaars in januari of februari de jaarafspraken vastgezet op bijv. ¤ 10,00 bovenop DPP dan is dit niet marktconform. Vanaf april stijgt de gemiddeld berekende toeslag hier al boven. Voor zowel de vleesvarkenshouder als de vermeerderaar is dit nadelig, beide willen immers een eerlijke prijs voor de biggen betalen en ontvangen. Nu steekt mogelijk de handelaar het verschil in zijn zak.

Maken deze ondernemers hun afspraken op de NVV Biggenprijs dan zou het een ander verhaal zijn! De toeslagen zijn namelijk al in de NVV biggenprijs verwerkt; lopen de toeslagen op dan stijgt de NVV Biggenprijs mee. Kortom; men kan op deze notering vaste jaarafspraken maken zonder risico te lopen dat deze afspraken op een bepaald moment niet meer voldoen.

Het BPO verslag 2006 bestellen?
Maak ¤ 7,50 per verslag over naar Rabobank rekeningnummer 36.85.20.412 ten name van De Groene Belangenbehartiger te Slagharen. Vermeld bij `omschrijving': BPO verslag 2006 + uw naam en adresgegevens. De bestelde exemplaren worden opgestuurd naar het bij `omschrijving' vermelde adres.





Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV)