Het burgerrecht om te informeren en geïnformeerd te worden

17.05.2007 / 14:39 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Telesur

Telesur

Het burgerrecht om te informeren en geïnformeerd te worden

CARACAS, Venezuela, May 17 /PRNewswire/ --


- TeleSUR zal een debat organiseren over de eigendom van de media

Het televisiekanaal TeleSUR zal in Venezuela van 18 tot 20 mei enkele Internationale Dagen organiseren, genaamd "Het burgerrecht om te informeren en geïnformeerd te worden. Een debat over de eigendom van de media". Journalisten, directieleden van media en intellectuelen zullen in dit debat de mediasector en het recht op informatie analyseren gedurende verschillende ronde tafels. Dit evenement, dat plaats zal vinden in het Teatro Teresa Carre..o in Caracas, is toegankelijk voor het publiek.

De officiële opening is op 18 mei, waarna er vier ronde tafels zullen georganiseerd worden tot zijn sluiting, volgende zondag 20 mei om twaalf uur s..middags. De thema's die zullen behandeld worden zijn: "Straffeloosheid en macht van de grote communicatiegroepen", "De verantwoordelijkheid van de overheid", "Het gebruik van de radioprogramma's als staatseigendom", "De sociale eigendom van de media" en "Alternatieven voor de huidige situatie". Aan de ronde tafels zullen, naast een twintigtal sprekers, ook internationale leden van de adviesraad van TeleSUR deelnemen, waarvan het grootste deel bestaat uit filmregisseurs en documentairemakers.

Tussen de bevestigde deskundigen bevinden zich de directrice van de Mexicaanse krant "La Jornada", Carmen Lira; de directeur van "Le Monde Diplomatique", Ignacio Ramonet; de gedeputeerde en Argentijnse journalist, Miguel Bonasso; de Belgische journalist, Michel Collon; de journalist gespecialiseerd in communicatiemedia, Ignacio López Vigil; de uitgever van het Britse tijdschrift "New Left Review", Tariq Alí in total een twintigtal deskundigen, naast een ander gelijkaardig aantal leden van de adviesraad van TeleSUR, onder wie de filmregisseurs: Pino Solanas (Argentinië), Jorge Sanjinés (Bolivië), Tristán Bauer (Argentinië) y Orlando Senna (Brazilië) y de acteur Danny Glover (Verenigde Staten). Ook directieleden van Canal 7 Argentina, van Cubavisión, van Canal 7 de Bolivia en andere Latijns-Amerikaanse televisiezenders, inclusief, logischerwijze, Venezolaanse Televisiezenders nemen deel aan dit evenement. Alle debatten zullen toegankelijk zijn voor het publiek in het Teatro Teresa Carre..o en zullen uitgezonden worden door TeleSUR.

De voorzitter van TeleSUR, Andrés Izarra, heeft benadrukt dat er "in meerdere gelegenheden dergelijke belangrijke personen zijn samengekomen in Caracas, maar nooit om thematisch een onderwerp aan te snijden zoals de media en, bovendien, openbaar toegankelijk". "Deze dagen worden op een heel belangrijk moment van de Venezolaanse en Latijns-Amerikaanse situatie georganiseerd, want het debat over de eigendom van de media, het gebruik van radioprogramma's door de overheid en het burgerrecht om zich te laten horen en om geïnformeerd te worden zijn onderwerpen die in de hele wereld ter discussie staan", voegde hij er aan toe.

Alle informatie over het evenement is te vinden op: www.telesurtv.net

Over TeleSUR

De Nieuwe Televisie van het Zuiden, TeleSUR, is een Latijns-Amerikaanse multistaatsbedrijf dat sinds 2005 een televisiekanaal 24 op 24 uur uitzendt, via satelliet, waardoor het een communicatiebrug vormt tussen Latijns-Amerika en de wereld. Zijn redactiebeleid is gebaseerd op het meewerken aan het Latijns-Amerikaanse en Caraïbische integratieproces vanuit de pluraliteit en diversiteit. TeleSUR, dat door Argentinië, Bolivië, Cuba, Nicaragua en Venezuela ondersteund wordt, bereikt miljoenen personen verdeeld over 20 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, als ook een deel van Europa en Azië, dankzij ondertekende akkoorden en overeenkomsten met andere regionale en onafhankelijke televisiezenders.

Contact: