Verbond van Verzekeraars

Daling verkoop levensverzekeringen geeft vertekend beeld

Het aantal nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen is in het eerste kwartaal van 2007 fors gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is er volgens adjunct-manager Fred Treur van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) geen sprake van een dramatische achteruitgang. Ten opzichte van 2006 is de productie inderdaad minder, maar dat jaar was een eenmalige uitschieter door de introductie van de levensloopregeling. Als we de productie met 2005 vergelijken, is het aantal polissen minder gedaald en het bijbehorende premievolume zelfs licht gestegen.

Het CVS monitort al sinds jaar en dag de productie van individuele levensverzekeringen, zoals hypothecaire verzekeringen, spaar- en beleggingsverzekeringen. De afgelopen maanden wordt vanwege alle media-aandacht vooral kritisch gekeken naar de verkoop van beleggingsverzekeringen. Op het eerste oog is het premievolume van beleggingsverzekeringen in het eerste kwartaal van 2007 met een daling van een kwart een stuk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar ook hier gaat volgens Treur het gezegde schijn bedriegt op vanwege de levensloopuitschieter. Sommige levensloopproducten hebben het karakter van een beleggingsverzekering. Omdat de levensloopregeling vorig jaar is geĂŻntroduceerd en mensen tot 1 juli 2006 de tijd hadden in te stappen, was in de eerste helft van 2006 een stijging van dit soort producten waar te nemen. Een jaar na de introductie is dat niet meer aan de orde. In januari zagen we nog een kleine piek, omdat mensen toen opnieuw konden kiezen voor levensloop, maar in februari en maart ging dat niet op. Daarom kunnen we concluderen dat 2006 het beeld verstoort, want in vergelijking met 2005 is het premievolume van beleggingsverzekeringen ongeveer hetzelfde gebleven.

Terugloop
Het premievolume laat dus niet echt een daling zien, maar dat doen de aantallen nieuw afgesloten verzekeringen wel. Treur signaleert dit beeld echter al wat langer. In de levenmarkt was in heel 2006 al sprake van een teruglopend aantal polissen. Je kunt dus niet echt concluderen dat de aandacht voor beleggingsverzekeringen hier de oorzaak van is.

Verschuiving
Blijft de vraag of de aandacht voor beleggingsverzekeringen dan helemaal geen enkele consequenties heeft voor de productie. Dat kun je niet concluderen, reageert Treurt. Kijk je bijvoorbeeld naar de markt voor hypothecaire verzekeringen, dan vermoeden we dat de aandacht voor beleggingsverzekeringen daar een kleine verschuiving veroorzaakt. In 2006 was 62 procent van alle hypothecaire verzekeringen een beleggingsproduct, terwijl dit in het eerste kwartaal van 2007 56 procent was. De enige verklaring die we daarvoor kunnen bedenken, is de aandacht voor beleggingsverzekeringen, aangezien de beurzen nog altijd goed presteren en de verkoop van beleggingsverzekeringen daarmee een duidelijke relatie heeft.
De productiecijfers van nieuwe individuele levensverzekeringen vindt u door hier te klikken en vervolgens in de linkermenubalk naar 'Statistiek nieuw leven' te gaan.

Verzekerd!, mei 2007