Gemeente Drechterland

18-5-2007
Brandkraanpaal boven water
De eerste brandkranen zijn onlangs voorzien van paaltjes. De paaltjes markeren de ondergrondse kraan die daardoor snel te vinden is, zelfs als de begroeiing hoog is, zelfs als er sneeuw ligt.

Voor de eerste bestrijding van een brand heeft de brandweer 1500 liter water mee in een watertank. Voor een kleine brand is dat vaak wel voldoende maar voor iets grotere branden worden ondergrondse brandkranen aangesproken. Dit zijn speciale aansluitingen voor de brandweer op het waterleidingnetwerk.
Afbeelding van een brandkraanpaal
De aansluitingen van de kranen liggen ondergronds en zijn herkenbaar gemaakt door gele pijlen op het wegdek en speciale rode palen in de buurt van de ondergrondse brandkranen of bordjes op gevels. De afgelopen twee weken zijn er in Schellinkhout bij de ondergrondse brandkranen speciale palen geplaatst. Ook in de overige dorpen krijgen de brandkranen binnenkort een markering met palen.

Het is heel belangrijk dat de plek van de ondergrondse brandkranen goed herkenbaar is. Het zou wel erg raar overkomen als de brandweer een brandkraan moet zoeken! Door de paaltjes te plaatsen is direct duidelijk waar de kraan zit en is de slang in korte tijd aangesloten. De brandweer komt zo niet zonder water te zitten.
---