Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 18 mei 2007

Online agenda geeft blik op geplande Vlaamse regelgeving

Iedereen kan voortaan op een eenvoudige manier te weten komen welke regelgeving de Vlaamse regering van plan is te maken of te wijzigen. Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois plaatst daarvoor een zogenaamde regelgevingsagenda online. Op de webstek www.wetsmatiging.be (http://www.wetsmatiging.be/) staat vanaf vandaag een publiek beschikbare lijst van de geplande nieuwe regelgeving of aanpassingen aan bestaande regelgeving.

"Dit maakt de Vlaamse regelgeving transparant voor iedereen die het aanbelangt. Doelgroepen kunnen zich vroeger voorbereiden op wijzigingen in de regelgeving. De diverse regels in opmaak kunnen ook beter gecoördineerd worden," aldus minister Bourgeois.

Als eerste stap screende de kenniscel Wetsmatiging alle beleidsbrieven op regelgevende initiatieven en stelde ze hiervan een overzichtslijst op, die regelmatig zal worden geactualiseerd. Tegen eind 2007 wordt de publieke databank verder aangevuld met per regelgevend initiatief een titel of identificatienummer, de aanduiding van bestaande regelgeving die wordt gewijzigd, een eventuele wettelijke deadline, een korte samenvatting van de doelstelling, verwijzingen naar de reguleringsimpactanalyse van de regel en contactgegevens voor meer informatie.

Het beheer en actualiseren van de regelgevingsagenda wordt aan de Cellen Wetskwaliteit toevertrouwd. Met de oprichting van deze cellen centraliseerde minister Bourgeois de regelgevende binnen elk departement. Deze cellen bewaken per beleidsdomein de kwaliteit van alle wetgevende teksten.

Ook de Europese Commissie publiceert jaarlijks een overzicht van alle regels die ze wil produceren. Dit geeft lidstaten en deelstaten als Vlaanderen de kans om actief het regelgevingsproces mee op te volgen en zich voor te bereiden op nieuwe richtlijnen. Zo wil ook Minister Bourgeois met de Vlaamse regelgevingsagenda het Vlaams parlement, bedrijven, het middenveld, andere overheden en de burger meer betrekken bij de regelgeving door de Vlaamse regering.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179465842408