Provincie Limburg

Subsidie voor martkonderzoek College of Biological Engineering

De Provincie Limburg heeft een eenmalige projectsubsidie van 70.000,- verleend aan de Universiteit Maastricht voor het project College of Biological Engineering. De Universiteit gaat de subsidie besteden aan het uitvoeren van een marktonderzoek die de haalbaarheid van deze nieuwe studie dient aan te tonen.

De aanleiding om te komen tot deze nieuwe opleiding is de forse impuls die de Universiteit Maastricht de komende jaren gaat geven aan innovaties in de Health sector en wel in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld op het gebied van preventieve ziektebestrijding en hoogwaardige medische zorgverlening (bijvoorbeeld BioMedische Materialen en het Center for Translational Molecular Medicine uit de Versnellingsagenda). Omdat deze impuls op termijn zal leiden tot een forse behoefte aan kenniswerkers op dit terrein is de Universiteit Maastricht gestart met de ontwikkeling van een nieuwe bachelor- en masteropleiding op het terrein van de Biological Engineering. De Limburgse industrie is nauw betrokken bij de vormgeving van de opleiding. Parallel aan de opleiding van de studenten wordt een wetenschappelijk programma ontwikkeld dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de versterking van het onderwijsprogramma als geheel.

Het vakgebied Biological Engineering houdt zich bezig met het toepassen van cellen (of delen van cellen) voor medische toepassingen. De Universiteit Maastricht wil met het College of Biological Engineering een voor Nederland unieke en aanvullende opleiding opzetten. De door de Universiteit Maastricht geplande opleiding onderscheidt zich ten opzichte van andere studies in Biological Engineering omdat deze zich concentreert op het gebruik van levend materiaal. Alle andere (bestaande) opleidingen richten zich op levenloos materiaal dat een interactie aangaat met levend materiaal.

De Universiteit Maastricht heeft de subsidie aangevraagd voor het voorbereidingstraject van de nieuwe opleiding. Als deze er komt kunnen ongeveer 400 ingeschreven studenten een bachelor- en masteropleiding volgen.
De Provincie Limburg verleent de subsidie omdat het project een cruciale en strategische functie vervult in de ambities die passen bij de ontwikkeling van het cluster Health, Care & Cure van de Versnellingsagenda Limburg.

15-5-2007 17:11