Politie Midden- en West Brabant

Persberichten politiedistrict Breda

BREDA, 18 mei 2007

Aangehouden wegens graffiti

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag rond 15:00 uur twee Bredase jongens (13, 14) aangehouden wegens het spuiten van graffiti. Agenten zagen tijdens hun surveillance dat de twee in de Topaasstraat op een electriciteitshuisje met spuitbussen graffiti vervaardigden. Hierop werden de twee overgebracht naar het bureau. Ze werden verhoord en na verhoor weer vrijgelaten en overgedragen aan hun ouders. Mogelijk dat de twee naar HALT worden doorverwezen.

Aangehouden in zaak schietincident

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag een 56-jarige Bredanaar aangehouden in de zaak van het schieten met een jachtgeweer met hagel op een slaapkamerraam van een woning aan de Havermansstraat. Dit schietincident gebeurde rond 05:15 uur in de ochtend van 12 mei. De dubbele ruit van het raam raakte zwaar beschadigd. Hoewel de bewoners, vier volwassenen en twee kinderen, thuis waren, raakte niemand gewond. De politie was ver gevorderd met het onderzoek naar dit incident, toen donderdag 17 mei rond 16:45 uur de 56-jarige Bredanaar zichzelf melde bij de politie. De politie onderzoekt de precieze betrokkenheid van de Bredanaar. Hij is in verzekering gesteld en zal verhoord worden.

Stappen in Breda

BREDA: In de nacht van donderdag op vrijdag was het centrum van Breda een druk bezochte uitgaansplek. Er was zeer veel publiek, mede als uitloop van het jazz-festival. Er was een prettige en ontspannen sfeer bij het publiek. Het merendeel van het publiek had veel tot zeer veel alcohol genuttigd, maar was zeker niet onvriendelijk. De politie heeft drie aanhoudingen verricht.

Door het personeel van een horecagelegenheid in de Visserstraat werd rond 00:30 uur een 26-jarige inwoner uit Bergen op Zoom aangewezen, die de zaak uit was gezet omdat hij zich vervelend gedroeg. De man gedroeg zich vervolgens op de openbare weg dusdanig dat de openbare orde verstoord werd. Verdachte gaf door zijn uitdagende gedrag aanleiding tot wanordelijkheden. Hierop werd hij aangehouden ter voorkoming van de verstoring van de openbare orde. Na verhoor op het bureau werd de man weer op vrije voeten gesteld, met een bekeuring op zak.

Een 19-jarige Bredanaar werd rond 01:30 uur op de Haven aangehouden wegens bedreiging van een portier. De man was even daarvoor door een portier van een horecagelegenheid in de Vismarktstraat buiten gezet. De Bredanaar was het hier niet mee eens en bedreigde de portier met de dood. Hierop werd de verdachte door de politie aangehouden. Na verhoor werd de man weer op vrije voeten gesteld. De politie onderzoekt de zaak nog.

Rond 02:00 uur werd op de Grote Markt een 26-jarige Bredanaar aangehouden wegens bedreiging en mishandeling van twee medewerkster van een cafe aan de Grote Markt. De man had even daarvoor iets vernield in de het cafe en werd daarop verzocht het pand te verlaten. Dit deed hij niet voordat hij een medewerkster bedreigde en een barkruk over de toog gooide, waardoor veel flessen en andere spullen werden vernield. Toen een medewerkster de man hierop aansprak, werd zij bij de keel gegrepen. Een andere medewerkster die haar collega te hulp schoot, werd ook bij de keel gegrepen. De verdachte werd vervolgens overmeesterd door andere bezoekers en personeelsleden. De politie nam de verdachte mee en sloot die op in een cel op het bureau. De politie onderzoekt de zaak nog.

Over stappen in het centrum
Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Aangehouden na rijden onder invloed

BAARLE-NASSAU: De politie heeft een 24-jarige Belgische inwoner van Baarle-Hertog aangehouden wegens rijden onder invloed. Dit gebeurde vrijdagochtend rond 02:30 uur op de Hoogstratensebaan. De verdachte werd door agenten gezien nadat hij uit een kroeg kwam lopen en in zijn auto stapte. Omdat de man ook een kapotte verlichting had, gaven de agenten een stopteken. Hier wenste de verdachte niet aan te voldoen en agenten hadden een korte achtervolging nodig om de man aan te houden. De verdachte blies 710 ug/l en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Aangehouden na mishandeling

BREDA: De politie heeft vrijdagochtend rond 06:00 uur twee Bredanaren (18 en 20 jaar) aangehouden wegens de mishandeling van een 21-jarige plaatsgenoot. De mishandeling gebeurde donderdagmiddag rond 17:45 uur bij een eetgelegenheid in de Karnemelkstraat. Het slachtoffer stond buiten toen hij de hem bekende 20-jarige verdachte zag. De verdachte zou ruzie zoeken met het slachtoffer vanwege problemen in de relationele sfeer. Na een korte woordenwisseling sloeg de verdachte en zijn 18-jarige kompaan het slachtoffer op de grond, waarna de twee meerdere keren tegen het hoofd en bovenlichaam van het slachtoffer schopten. Na een kort onderzoek werden op verzoek van de officier van jusitie de daders buiten heterdaad aangehouden in hun respectievelijke woningen. De twee zijn ingesloten en de politie onderzoekt de zaak.

Politie controleert verkeer

RIJSBERGEN: De politie heeft in de nacht van 17 op 18 mei op de Antwerpseweg tussen 21:30 en 03:00 uur het verkeer gecontroleerd. Deze controle vond plaats naar aanleiding van de festiviteiten in Zundert.

367 bestuurders moesten zich onderwerpen aan een blaasproef. Uiteindelijk werden zes automobilisten aangehouden, die teveel hadden gedronken. Twee bestuurders met een uitslag van resp. 625 en 825 ug/l konden meteen hun rijbewijs inleveren. De laatste, een 42-jarige vrouw uit Made, negeerde ook nog het aan haar gegeven stopteken van de politie. Kort hierop werd ook nog haar partner, 42-jarige uit Made, aangehouden. Hij zal als inzittende in de auto en vond het nodig om midden op de provinciale weg te lopen, waarbij hij zichzelf en het verkeer in gevaar bracht. Hij verkeerde daarbij in kennelijke staat van dronkenschap want hij voldeed niet aan meerdere waarschuwingen van politieagenten zich te verwijderen. Na verhoor is hij later op de nacht door de politie heengezonden. De overige bestuurders hadden respectievelijk een uitslag van 235, 255,420 en 515 ug/l. Zij zijn eveneens na verhoor met een proces-verbaal en rijverbod heengezonden.

Tevens werd op dit traject met radarapparatuur een snelheidscontrole gehouden. De controle vond plaats tussen 21:30 uur en 03:00 uur. Op het traject geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. 412 automobilisten passeerden de controlepost. Vijf van hen deden dat te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 107 km/u.

Auteur: Manfredi Mauro