Stichting Wakker Dier

Wakker dier ziet trendbreuk: eerste bedrijven van stalmelk naar weidemelk

(18 mei 2007)

Bij zuivelbedrijf Den Eelder, dat jarenlang de staldeuren gesloten hield, mogen de koeien weer de wei in. Het bedrijf schrijft dit in een brief aan Wakker Dier, die om de weidegang had verzocht. Den Eelder is één van de grootste melkveebedrijven van Nederland en stond vorig jaar model bij onderzoek van het landbouwministerie naar schaalvergroting. Wakker Dier ziet een voorzichtige trendbreuk: Nadat jarenlang steeds meer melkveebedrijven ervoor kozen om de koeien jaarrond op stal te houden, zien we nu weer mondjesmaat bedrijven die de stalkoeien weer de vrijheid in de wei terug geven. De overstap van dit megabedrijf zal zeker uitstraling naar de hele sector hebben. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: '2007 Zou wel eens het jaar van de koe kunnen worden. We hebben hiervoor al sinds 2001 met lange adem actie gevoerd en zien nu dit prachtige resultaat.' Friesland Foods en Campina introduceerden deze lente al weidemelk. Onbekend is nog wat het effect van deze maatregelen is op het daadwerkelijke aantal koeien dat in de wei mag. Duidelijk is wel dat 'koe in de wei' dit jaar echt is gaan leven en het belang ervan door iedereen wordt ingezien. Wakker Dier hoopt tijdens haar jaarlijkse weidetelling in de nazomer al meer koeien in de wei aan te treffen.

Zuivelbedrijf Den Eelder was een doorn in het oog van Wakker Dier vanwege het jaarrond binnen houden van de koeien terwijl de stalmelk werd verkocht in verpakkingen waarop prominent koeien in de wei stonden afgebeeld. Den Eelder wil nog deze maand de koeien buiten laten. Het gaat in beginsel nog om beperkte weidegang: een deel van de koeien gaat een beperkt deel van het jaar de wei in.

Met de weide-initiatieven laten de melkveehouders zien dat ze niet de kant op willen van de kippen- en varkensindustrie maar erin geloven dat mensen best een cent meer willen betalen voor iets dat beter smaakt en diervriendelijker tot stand is gekomen. Op de website koeindewei.nl werden de afgelopen jaren tienduizenden protestmailtjes verstuurd naar onder andere Campina, Friesland Foods en oud Minister Veerman. Veerman gaf aan over geen enkel onderwerp zoveel correspondentie te ontvangen dan de verzoeken voor het behoud van de koe in de wei. Als de koe de keus heeft gaat zij vrijwel onder alle weersomstandigheden de wei in. Weidekoeien hebben daarnaast minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid.

In de melkveehouderij werden steeds meer koeien jaarrond op stal gehouden, tot circa 20% afgelopen jaar. Redenen hiervoor zijn arbeidsbesparing, onvoldoende weides rond de stal of een melkrobot. Weidegang maakt de melkproductie maximaal een halve eurocent duurder. LTO verwachtte dat zonder ingrijpen in de toekomst 8 van de 10 koeien het hele jaar in stallen zouden worden opgesloten. Weidegang is niet alleen gunstig voor het welzijn van koeien, weidemelk is ook gezonder. Zij bevat meer Omega3 vetzuren. Tot nu toe gold de weidegarantie alleen bij biologische zuivel waar koeien minimaal 120 dagen per jaar, 8 uur per dag naar buiten moeten kunnen. Ook Cono-kaasmakers en Rouveen namen voorgaande jaren maatregelen voor meer weidekoeien.