Partij van de Arbeid

Nieuw in de Kamer: Attje Kuiken

18-05-2007 12:21

De nieuwe PvdA Tweede-Kamerfractie is alweer een tijdje bezig. Eén van de nieuwe gezichten is Attje Kuiken (29). Op het Ministerie van Binnenlandse Zaken hield de Brabantse zich bezig met criminaliteitsbestrijding en rampenbestrijding. Als woordvoerder veiligheid vindt ze veiligheid in de wijk het belangrijkst:´Het moet niet alleen veilig zijn. De mensen moeten de veiligheid ook echt voelen.

Als ambtenaar op Binnenlandse Zaken kreeg Attje Kuiken regelmatig te maken met Kamerleden. Daar was ik niet altijd enthousiast over. Het was allemaal erg ad hoc, men was erg gericht op de korte termijn. Ook ontbrak het hen aan visie. Hierdoor ontstond bij mij de wens om de Kamer in gaan. Maar ook mijn sociale gevoel heeft daar aan bijgedragen. Je loopt vaak tegen klein en soms groot onrecht aan waar niks mee gedaan wordt. En waar kun je dit beter aanpakken dan in de Tweede Kamer?

De overgang van ambtenaar naar Kamerlid valt Kuiken tot nu toe erg mee: Het was in het begin wel even wennen. Politiek bedrijven is een vak apart, dat moet je leren. Bovendien ben meer op jezelf aangewezen, maar je komt wel veel meer op straat. Daar hoor je de problemen direct van mensen zelf, dat vind ik fantastisch. Bovendien mag ik me overal mee bemoeien en dat bevalt me wel. Wat de overgang ook erg positief maakt is dat we veel van onze standpunten terugvinden in het regeerakkoord, zoals de wijkveiligheid en het beleid gericht op jeugd en probleemjongeren. Daar gaat de PvdA voor.

Over vier jaar hoopt Kuiken een aantal zaken te hebben gerealiseerd: Ik wil vooral dat de wijkveiligheid flink verbetert. Daarbij moeten we een goede balans vinden tussen hard optreden en sociaal beleid. We moeten zo veel mogelijk preventief optreden, maar als het nodig is ook repressief. Voorkomen is beter dan genezen, dat gaat ook op voor de probleemjongeren. Ik hoop dat we dit probleem kunnen kenteren want het wordt steeds groter. Ook wil ik een goede positie voor de politie en brandweermensen in Nederland. Zij maken Nederland veiliger. Daarom moet werk moeten en wil ik een beter diversiteitbeleid.

Het combineren van Kamerlidmaatschap en het persoonlijke leven gaat Kuiken goed af: Het is nu ook nog relatief rustig. Maar als Kamerlid kun je eigenlijk vierentwintig uur per dag bezig zijn. Je moet zelf je eigen tijd bewaken. Ik zorg dat ik het privé goed op orde heb, dan ben je ook meteen een beter Kamerlid. Helaas kan ik nu wel wat minder vaak de kroeg in.