Ingezonden persbericht


Torenvalkjes geboren in Burgum

Met blijdschap geven we kennis van de geboorte van twee Torenvalkjes in de nestkast die zich op 40 meter hoogte aan de electriciteitscentrale van Electrabel aan het Bergumermeer bevindt. Via de webcam op de site van de Friese Milieu Federatie (www.friesemilieufederatie.nl) is het prille geluk life te bewonderen. Deze Torenvalkjes zitten veilig. Ze zijn buiten het bereik van mensen. Zoals bekend vindt er echter in Friesland een ernstige roofvogelvervolging plaats. In 2006 is in Friesland een grote toename geconstateerd in het aantal zekere gevallen van nestverstoring door mensen. Het betrof 126 gevallen in 2006 tegen 57 in het jaar daarvoor. Van alle in Friesland broedende roofvogelsoorten wordt de Buizerd het vaakst geconfronteerd met nestverstoring. In de periode van 2000-2006 zijn van de 2601 gecontroleerde buizerdnesten 264 verstoord, wat neerkomt op een percentage van 10.1%. Ook voor de Havik en de Bruine kiekendief liggen de verstoringspercentages boven de 10% (12,4 en 10,5%). Van Sperwer en Torenvalk wordt een aanzienlijk lager percentage van de nesten verstoord, respectievelijk 3,2 en 0,4%. Bij de overige soorten Wespendief, Grauwe- en Blauwe kiekendief en Boomvalk is in de jaren 2000 t/m 2006 geen vervolging vastgesteld. De grote verschillen in vervolgingspercentages zijn waarschijnlijk een gevolg van verschillen in de mate van 'schade' die de soorten veroorzaken in de ogen van de vervolgers. Ook de vindbaarheid en bereikbaarheid van de nesten en de dichtheden waarin de soorten voorkomen in Friesland, spelen waarschijnlijk een rol.

Bij het verstoren van nesten worden verschillende methoden gehanteerd. Het uithalen van de eieren wordt het vaakst geconstateerd. De overige 281 gevallen hebben onder andere betrekking op het vernielen van eieren, het doden van jongen door bijvoorbeeld verstikking of het afknippen van de kopjes, het doorschieten van nesten, het omzagen van nestbomen en het vergiftigen van oudervogels. Uit de vergelijking van de roofvogelvervolging in 2006 tussen Friesland en de rest van Nederland, blijkt dat vooral soorten als Havik, Buizerd en Bruine kiekendief het zwaar te verduren hebben in Friesland. Uit de geconstateerde gevallen van vervolging blijkt dat de daders afkomstig zijn uit kringen van onder andere weidevogelbeschermers, jagers en agrariërs. In deze kringen heerst helaas bij sommige personen de opvatting dat "roofvogels alle weidevogels opeten", "Roofvogels geen jachtwild overlaten" of "Roofvogels leiden tot inkomstenderving in het kader van weidevogelbescherming". Opmerkelijk is dat de roofvogelvervolging in Friesland, in vergelijking met de rest van Nederland, veel ernstiger is.

Op de website van de Friese Milieu Federatie (www.friesemilieufederatie.nl) is ook het Logboek roofvogelvervolging Friesland 2007 te bekijken (zie bijlage). Er zijn dit jaar al 24 gevallen van roofvogelvervolging geconstateerd. De vervolging varieert van het uithalen van eieren, tot het doorschieten van nesten, vergiftiging en het omzagen van een nestboom.

Mocht u nadere informatie willen dan kunt u contact met mij opnemen via 06-38589768.

Met vriendelijke groet,
Simon Bijlsma


---

Simon Bijlsma
Friese Milieu Federatie
senior beleidsmedewerker ecologie
Postbus 713
8901 BM Leeuwarden
t. 058-2890303
f. 058-2880425
e. s.bijlsma@friesemilieufederatie.nl Bezoek ook onze website: www.friesemilieufederatie.nl