ABN AMRO

Londen, New York, 16 mei 2007

ABN AMRO arrangeert financiering van maximaal USD 1 miljard ter ondersteuning van het Clinton Climate Initiative

ABN AMRO wordt founding financial partner van het 'energy efficiency building retrofit programme' van de Clinton Foundation.

ABN AMRO is één van de vijf grote financiële instellingen die, onder voorbehoud van de ontwikkeling van geschikte constructies, hebben aangegeven in principe bereid te zijn om de financiering tot maximaal USD 1 miljard te arrangeren voor de eerste generatie retrofit-projecten (modernisering van bestaande installaties) van het Clinton Climate Initiative. De totale investering van USD 5 miljard betekent meer dan een verdubbeling van de totale wereldwijde markt voor energiebesparende retrofits in gebouwen.

Gary Page, Hoofd Global Markets bij ABN AMRO licht toe: "Met onze Eco-Markets activiteiten werken wij samen met klanten in alle bedrijfstakken en ontwikkelen wij financiële oplossingen om hen te helpen bij het beheren van de risico's die samenhangen met klimaatverandering en milieu en om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden. Gebouwen verbruiken 40 procent van de energie in de wereld en zijn verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Het verhogen van de energie-efficiëntie van de installaties in gebouwen kan een aanzienlijk effect hebben, zowel op de uitstoot van kooldioxide van een organisatie als op de winstontwikkeling."

Londen is één van de eerste 13 steden die deelnemen aan het energy efficiency building retrofit programme, naast Berlijn, New York, Chicago, Houston, Toronto, Mexico City, Delhi, Karachi, Tokio, Seoul, Bangkok en Melbourne.

Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten: "Klimaatverandering is een mondiaal probleem dat lokale actie vereist. De bedrijven, banken en steden die als partner van mijn stichting optreden, doen iets tegen de opwarming van de aarde, niet alleen omdat het goed is om te doen maar ook omdat het goed is voor hun winstontwikkeling. Zij zullen daarmee namelijk ook geld besparen, geld verdienen, banen scheppen en een enorme collectieve invloed uitoefenen op de verandering van het klimaat. Ik ben trots op hen omdat zij leiderschap tonen in de cruciale kwestie van klimaatverandering en ik dank hen voor hun inzet voor dit nieuwe initiatief."

ABN AMRO's steun voor de Clinton Foundation is onderdeel van haar Eco-Markets initiatief: een multidisciplinaire groep die vanuit alle geledingen van de bank productspecialisten samenbrengt om de mogelijkheden die de markt biedt op het gebied van klimaatverandering en milieu in kaart te brengen, nieuwe innovatieve instrumenten en producten te ontwikkelen en de financieringsbehoeften van klanten in deze nieuwe, snelgroeiende sector te ondersteunen.

Deze focus heeft de bank in staat gesteld om in deze sector snel het voortouw te nemen. In de afgelopen maand heeft de bank:
* een EUR 98 miljoen lening afgesloten en gefinancierd voor de acquisitie door ArcLight Capital van een portefeuille windmolenparken in Duitsland;

* de Climate Change & Environment Index geïntroduceerd, 's werelds eerste dynamische graadmeter die zowel kan worden gebruikt voor het beleggen in het groeipotentieel van deze markt als voor het beheren van de met klimaatverandering gepaard gaande risico's;
* EUR 30 miljoen aangetrokken in een aandelenemissie voor AgCert, die zich bezighoudt met de massa-productie en verkoop van emissiereducties van broeikasgassen in de agrarische sector;
* talrijke innovatieve hedgeconstructies voor klanten ontwikkeld en uitgevoerd als marktmaker in emissierechten en gecertificeerde emissiereducties in de EU.

Nadere informatie over ABN AMRO's Eco-Markets platform en de ABN AMRO Climate Change & Environment Index is te vinden op www.abnamro.com/ecomarkets.

Perscontacten:
Joanna Pope +44 (0) 20 7678 5111

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Copyright © 1998-2006 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.