Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Nederlands kampioenschap skeeleren op de baan, Heerde, 2e dag, 1000 m, donderdag 18 mei 2007


Sjoerd Huisman en Elma de Vries kampioen op 1000 meter


Sjoerd Huisman uit Andijk en Elma de Vries uit Haule zijn vanmiddag Nederlands kampioen geworden op de 1000 meter skeeleren op de baan in Heerde. Huisman prolongeerde zijn titel van vorig jaar. Voor De Vries was het haar tweede gouden medaille van dit kampioenschap. Momenteel wordt de puntenkoers verreden voor alle categorieën.


Michel Mulder (Zwolle) werd tweede, na zijn goud op de 300 m van gisteren. Karlo Timmerman (Staphorst) behaalde brons.
"Het liep goed. Met de laatste twee ronden te gaan moet je op de juiste positie zitten, en dat lukte," aldus Sjoerd Huisman (20), van wie wordt gezegd dat hij op de piste goed de ideale lijn weet te skeeleren, en eigenlijk alle lijnen. Huisman: "We moesten wel meteen vol aan de bak, omdat Mark Horsten vanuit het vertrek demarreerde. Normaliter kijk je een beetje naar elkaar in de eerste ronden, iets waar je op de 500 meter geen tijd voor hebt, dan moet je gelijk voorin zitten."
Michel Mulder: "Ik twijfelde te lang in de voorlaatste ronde. Maar tweede vind ik ook wel mooi."
Karlo Timmerman weerlegde dat hij op de 1000 m tekort kwam omdat hij zich nu vooral op marathons concentreert. "Een 1000 meter is niet echt een sprint. Het komt vooral aan op de laatste ronde. Sjoerd liep die vol door, en dat kan ik niet."
Ronald Mulder, net hersteld van de ziekte van Pfeiffer, berustte in de vierde plaats. "Ik had in de halve finale al last van mijn scheenbenen. Ik heb geknecht voor Michel."
Sander de Graaff uit Rijswijk (NB), eerstejaars A-rijder, werd weer vijfde, niet tot zijn genoegen. "Mijn derde vijfde plaats dit toernooi. Ik ruil die drie vijfde plekken liever in voor één derde."
Roy Boeve (Kampen), een andere kanshebber op een medaille, kwam in de halve finale ten val.


Elma de Vries ging met vertoon van macht op weg naar haar tweede titel. Bianca Roosenboom uit Kampen, de winnares van de 300 m, nam in de finale het initiatief, maar De Vries, op derde positie, wist in de laatste ronde twee keer buitenom te passeren. Voor Roosenboom bleef het zilver. "Ik weet dat Bianca's bochten beter zijn dan de mijne," aldus De Vries, die echter een hogere snelheid wist te ontwikkelen. Bianca Roosenboom: "Ik had beter kunnen wachten achter Elma, en haar proberen te passeren in de sprint." Margot van de Merwe, eerstejaars senior, wist haar tweede bronzen medaille te behalen na die op de 300 m gisteren. Anniek ter Haar (Dedemsvaart) werd vierde. Carla Zielman uit Steenwijkerwold bewees met de vijfde plaats haar progressie op de baan. Jannitta Spigt (Apeldoorn) finishte als zesde.


Junioren

Koen Verweij uit Alkmaar sleepte op de 1000 m bij de junioren jongens zoals verwacht met gemak zijn derde goud in de wacht. Simon Schouten uit Andijk stelde zich tevreden met de tweede keer zilver. Sjaak Schipper uit Medemblik legde beslag op het brons.


Anita Crediet uit Staphorst won bij de junioren meisjes, na twee zilveren medailles. Voor Marita Hut uit Haulerwijk was het zilver, voor Rowenna de Boer uit Bant het brons.


Kadetten

Maurice Vriend uit het Noord-Hollandse Midwoud pakte op de 1000 m bij de kadetten jongens verrassend zijn tweede gouden plak. Hij versloeg met miniem verschil favoriet Wesley Lommers uit Arnhem op de streep. Lommers leidde met ingang van de laatste ronde en leek op weg naar de titel, zeker toen Maurice Vriend een misslag maakte en snelheid verloor. Maar Vriend wist in de laatste bocht nog onderdoor te komen, waarna het een zij-aan-zij-sprint werd. "Als hij eerder zou gaan, zou hij met grote voorsprong kunnen winnen," was de mening van jeugdbondscoach Valentina Belloni over Maurice Vriend.
Voor Lommers was het zijn tweede zilver. Wim Dillen uit Genemuiden behaalde voor de derde keer brons.


Manon Kamminga uit Haulerwijk tekende voor de tweede gouden plak op de 1000 m bij de kadetten meisjes. Het erepodium zag er precies hetzelfde uit als na de 5000 m afvalkoers gisteren: Irene Schouten uit Andijk tweede, Mandy Groot uit Edam derde.


Pupillen 1

Gerco van de Beek uit Oldebroek veroverde bij de pupillen jongens zijn derde titel. Ewout Nijboer uit Staphorst eindigde als tweede, Rick Schipper uit Medemblik als derde.


Annemarie Boer uit Genemuiden veroverde bij de pupillen meisjes haar tweede gouden medaille. Dominique Lommers uit Arnhem moest genoegen nemen met de tweede plaats, Manon Dol uit Hoorn (NH) finishte als derde.


Momenteel wordt voor alle categorieën de puntenkoers verreden. De start van de vrouwen is voorzien om 18.15 uur en die van de mannen om 18.45 uur.


Morgen is de derde en laatste dag van het NK met de 500 m en de aflossingskoers, aanvang 11.00 uur. Toegang gratis.


Uitslagen: www.skatebond.nl


Informatie n.a.v. dit persbericht: karinverhoef@hetnet.nl of 06-51471884 (Jan Zwanenburg) of 06-28781467.