Ingezonden persbericht

GORILLA BOKITO NA ONTSNAPPING WEER TERUG IN VERBLIJF

In Diergaarde Blijdorp is de bijna volwassen gorillaman Bokito vandaag tussen 14.30 en 14.45 uit zijn verblijf ontsnapt via de omringende gracht. Toen hij op het bezoekerspad kwam, heeft hij een bezoekster aangevallen en ernstig verwond. Hij is daarna doorgelopen naar het terras van het Oewanja restaurant tot grote schrik van de daar aanwezige bezoekers. Hierbij zijn nog twee mensen licht gewond geraakt. Een medewerker die plots oog in oog kwam te staan met Bokito is tijdelijk in shock (emotioneel) geraakt. Geen van de verwondingen zijn levensbedreigend.

Vervolgens is Bokito het Oewanja restaurant in gelopen dat zo snel mogelijk werd ontruimd en afgesloten. Het was toen circa 14.50 uur. Bokito bleef hier rustig in een hoek zitten. De schietploeg werd onmiddellijk gealarmeerd en de tuin ontruimd. Om ca. 15.50 werkte de verdoving en kon Bokito naar zijn binnenverblijf worden afgevoerd.

Waarom en hoe Bokito precies uit zijn verblijf wist te ontkomen is nog niet duidelijk. Dat is nog in onderzoek. Er zijn vermoedens dat hij is uitgedaagd door publiek en daarom over de gracht is gesprongen. Bokito is vorig jaar uit Berlijn naar Blijdorp gekomen. Hij is in Berlijn met de hand grootgebracht en dus gewend aan mensen. In principe zijn gorilla's geen agressieve dieren, maar ze zijn wel heel sterk en kunnen in paniek raken als zij bijvoorbeeld hun familie niet in de buurt hebben.

De gorillafamilie blijft voorlopig veilig in het binnenverblijf.

Bureau Slachtofferhulp heeft ter plekke hulp geboden aan diverse geschrokken bezoekers. Als mensen nog behoefte hebben om medewerkers van slachtofferhulp te spreken, dan kunnen zij bellen met 0900-0101.

---
Als er nadere informatie is, kunt u dit te vinden op de site van Diergaarde Blijdorp.

Foto's kunnen worden aangeleverd als e-mail bijlagen.