Socialistische Partij

SP

Belemmering stage asielzoeker weggenomen op aandringen SP

18-05-2007 * Jonge asielzoekers kunnen voortaan makkelijker stage lopen in het kader van hun opleiding. Dit heeft staatssecretaris Albayrak toegezegd in antwoord op Kamervragen van Jan de Wit. De regelgeving op dit gebied zal spoedig gewijzigd worden.

Een minderjarige vluchteling, die nog in afwachting is van zijn definitieve beoordeling, mag in Nederland onderwijs volgen. Ook onderwijs waarvan een stageperiode een essentieel onderdeel uitmaakt. Maar werkgevers die asielzoekers een stageplaats aanbieden, moeten in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning. Dat is in de praktijk een behoorlijke drempel om asielzoekers een stageplaats te bieden.

Jan de Wit kaartte de kwestie aan in de Kamer. "Ook asielzoekers moeten natuurlijk hun opleiding kunnen afronden. Wanneer de stage daarvan onderdeel uitmaakt, is het vreemd dat regelgeving dat in de weg staat." De arbeidsinspectie ziet een stage als werk en eist een tewerkstellingsvergunning. "Er moet een oplossing komen voor deze mensen," vond De Wit. "Het is niet aanvaardbaar dat zij hard studeren maar geen stage mogen lopen."

Staatssecretaris Albayrak was het eens met De Wit eens. Op korte termijn zal het voor de werkgever niet meer nodig zijn een tewerkstellingsvergunning aan te vragen, zodat de asielzoeker niet langer wordt belemmerd bij het vinden van een stageplaats.