Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Nederlands kampioenschap skeeleren op de baan, Heerde, 2e dag, puntenkoers, donderdag 18 mei 2007


Ingmar Berga en Elma de Vries pakken nationale titels op puntenkoers


Ingmar Berga uit Hoogeveen en Elma de Vries uit Haule hebben vanavond in Heerde met overmacht de nationale titels veroverd op de 10 km puntenkoers op de baan. Voor Ingmar Berga (22) was het zijn tweede gouden medaille na de afvalkoers van gisteren, en een prolongatie van zijn Nederlandse titel op de puntenkoers. Elma de Vries (24) pakte haar derde gouden plak dit toernooi. Ze onderstreepte haar dominantie door twee ronden voorsprong te pakken.
Morgen is de derde en laatste dag van het NK met de 500 m en de aflossingskoers.


Mark Horsten (21) uit Haulerwijk greep het zilver op de puntenkoers, door de eindsprint te winnen. Eerstejaars senior Crispijn Ariëns (18) uit Boxtel veroverde brons.
"Ik weet nu de juiste wedstrijden te winnen. Zowel met skeeleren als met schaatsen. Dat geeft zelfvertrouwen," aldus winnaar Berga. "Ik zou ook graag het EK rijden, als mijn coach Jan-Martien van de Wetering dat goedvindt."
Ariëns verzamelde zijn punten in een vroege ontsnapping. Hij reed rondenlang op een halve baan voorsprong aan de leiding, terwijl de favorieten in het peloton elkaar langdurig aankeken. "Niemand wou het gat dichtrijden," aldus Ingmar Berga, die Ariëns tenslotte terughaalde, met Geert Plender in zijn kielzog. Aldus vormde zich een kopgroep van vijf, met daarin ook Sjoerd Huisman, Roy Boeve en Mark Horsten, die later aansloten. Berga ging door met punten verzamelen, terwijl Crispijn Ariëns in de volggroep lange tijd op de tweede plaats in de tussenstand bleef staan. "We hadden niet afgesproken wie in onze ploeg kopman zou zijn, we gingen gewoon rijden voor degene die er het best voorstond," aldus Ariëns, ploeggenoot van Geert Plender en Sander de Graaff.


Elma de Vries, die vorig jaar op het EK zilver won op de puntenkoers op de weg, verzamelde in haar solovlucht 21 punten. De Friezin kent momenteel haar gelijke niet op zowel de piste als de weg. Internationaal doet ze het ook goed in World Cup-marathons. Nummer twee Bianca Roosenboom uit Kampen had 3 punten, de bronzen medaillewinnares Margo van de Merwe uit Wolvega 1. Voor Roosenboom (17) was het haar derde zilveren medaille dit toernooi, voor Van de Merwe (17) haar derde bronzen.


Junioren

Simon Schouten uit Andijk werd bij de junioren jongens de verrassende winnaar op de 5000 m puntenkoers. Zijn clubgenoot Koen Verweij (Alkmaar), die al drie keer goud had, werd tweede. Sjaak Schipper uit Medemblik pakte voor de tweede keer brons.


Marita Hut uit Haulerwijk reed bij de meisjes op de 5000 m puntenkoers solo naar goud. Anita Crediet (Staphorst), die nog een poging had ondernomen naar Hut toe te springen maar daarin niet slaagde, won het zilver. Rowenna de Boer (Bant) toonde zich niet geheel tevreden met opnieuw brons.


Kadetten

Maurice Vriend uit Midwoud maakt bij de kadetten jongens een buitengewoon kampioenschap door met zijn derde gouden medaille op de 3 km puntenkoers. Wim Dillen uit Genemuiden wist zilver te behalen, Wesley Lommers uit Arnhem moest genoegen nemen met brons.


Manon Kamminga uit Haulerwijk voegde bij de kadetten meisjes een derde gouden medaille toe aan haar verzameling. Irene Schouten uit Andijk behaalde alweer zilver. De ongewone situatie deed zich voor dat Mandy Groot uit Edam en Stephanie Bunte uit Heerde de derde plaats moesten delen, omdat ze precies gelijk eindigden met een gelijk aantal punten.


Pupillen 1

De oppermachtige Gerco van de Beek uit Oldebroek won bij de pupillen jongens zijn vierde titel op de 3 km puntenkoers. Ewout Nijboer uit Staphorst werd opnieuw tweede. Ids Meijer uit Groningen veroverde het brons.


Dominique Lommers uit Arnhem triomfeerde bij de pupillen meisjes. Manon Dol uit Hoorn finishte als tweede, Annemarie Boer uit Genemuiden als derde.


Uitslagen: www.skatebond.nl


Informatie n.a.v. dit persbericht: karinverhoef@hetnet.nl of 06-51471884 (Jan Zwanenburg) of 06-28781467.