KNHS


Anky blijft onnavolgbaar
18 mei 2007

EINDHOVEN (KNHS) - Het is amper nog een vraag wie het tweede onderdeel van het Nederlands dressuur voor senioren heeft gewonnen. Het is natuurlijk Anky van Grunsven met Keltec Salinero. De overmacht van de Erpse amazone was dermate groot dat zij haar naaste belager Imke Schellekens-Bartels met Sunrise op ruim vijf procent zette.

Keltec Salinero was in het tweede onderdeel van het Nederlands Kampioenschap werkelijk onnavolgbaar. De kniesoor (waarvan er in de dressuursport ook tallozen rondlopen) zagen dan misschien dat Salinero iets hectisch werd in de passage, waardoor er even sprake was van tactverlies, maar de galop was sterk verbeterd en er was een rust in alle onderdelen. Dat kwam misschien wel het sterkst tot uiting in de overgang van de galop na de pirouettes naar de draf. In één vloeiende beweging schakelden Anky en Salinero over en vertrokken voor een indrukwekkende draf reprise.
Het goede van de proef van Anky en Salinero was de uitermate ontspannen indruk die het geheel maakte. "Maar ik ben echt heel erg moe", zei Anky na afloop van haar rit, die haar op het oog geen enkele inspanning had gekost. "Sjef heeft hem de zes weken dat ik niet heb gereden goed doorgetraind en daarbij komt dat een paard als Salinero in zes weken lang niet alles is verleerd. Ach, Salinero zal ouder en wijzer geworden zijn!".
Ook Imke Schellekens reed een goede wedstrijd. Overal was Sunrise uitstekend bij de les en kom Imke steeds weer het uiterste van haar vragen, wat de merrie zonder vorm van protest uitvoerde. Misschien dat in de zijgangen de impuls van achteruit af en toe even weg was, maar dat was dan ook het enige.
Exquis Nadine liep met Hans Peter Minderhoud (Harskamp) naar de vierde plek in de wedstrijd, achter een ook nu weer indrukwekkende IPS Painted Black met Anky van Grunsven. Minderhoud reed met zijn Nadine echt een zeer goede rit, met een hele mooie passage, waarbij er sprake zou kunnen en mogen zijn van iets meer balans in de galop. Luxform's Nimbly liet met Alex van Silfhout (Lunteren) een topprestatie zien, waarin door de gehele proef heen een enorme progressie merkbaar is. Hij werd vijfde en staat nu vierde in het klassement. Adelinde Cornelissen (Beilen) is nog steeds de relevatie van dit Nederlands kampioenschap. In de galop zou het allemaal nog een fractie gezetter mogen zijn, maar in aanleg heeft Parzival een uitmuntende passage. Wat deze combinatie nog te kort komt is de ervaring op dit niveau. Broere Jazz met Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) begon zeer sterk, maar maakte in de wissels een paar fouten, waardoor Beckers uiteindelijk genoegen diende te nemen met de zevende plaats. In het Nederlands kampioenschap gaat Van Grunsven met een straatlengte voorsprong aan de leiding en alleen een val van haar paard lijkt haar van de veertiende Nederlandse titel af te kunnen houden. Imke Schellekens staat tweede en de Nederlands kampioene van vorig jaar lijkt het zilver gemakkelijk binnen te kunnen halen. Omdat ook Anky dient te kiezen voor slechts één paard in het kampioenschap lijkt Van Silfhout al vrij zeker van het brons.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Tussenstand NK dressuur senioren, na 2 onderdelen:


1) Anky van Grunsven (Erp) - Keltec Salinero - 159.095
2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Sunrise - 149.577 ( 3) Anky van Grunsven - IPS Painted Black - 144.905) - start niet in derde onderdeel (Kür)
4) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly - 143.750 5) Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) - Broere Jazz - 140.720 6) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 140.700 7) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 138.920 8) Stephanie Peters (Roermond) - Jeff - 133.090

Uitslag 2e onderdeel NK dressuur senioren (Grand Prix Spécial):


1) Anky van Grunsven - Keltec Salinero - 80.720%
2) Imke Schellekens-Bartels - Sunrise - 75.160%
3) Anky van Grunsven - IPS Painted Black - 72.280%
4) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 72.200%
5) Alex van Silfhout - Luxform's Nimbly - 72.000%
6) Adelinde Cornelissen - Parzival - 69.920%
7) Kirsten Beckers - Broere Jazz - 69.720%

8) Stephanie Peters - Jeff - 66.840%


Meer informatie zie: www.ch-eindhoven.nl