Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Week van de Zee 2007
Opening 19 mei, om 5 voor 12, op Texel

Zwerfafval langs Noordzeekust ernstige bedreiging voor trekvogels.

Den Haag, 3 mei 2007. Op zaterdag 19 mei gaat op Texel de zesde Week van de Zee van start. PvdA-kamerlid Diederik Samsom zal de week openen. De week heeft dit jaar het thema In Vogelvlucht. Trekvogels, die vaak de kustlijn aanhouden tijdens hun trek van en naar het Zuiden, staan hierin centraal. De vogels zien onze kust als een wegrestaurant op hun vaak lange reis. Ze rusten uit of eten even wat om op krachten te komen. Vele vogels overleven deze pauze niet door het eten van ons zwerfafval. Het is dan ook van groot belang dat mensen die gebruik maken van de kuststreek hun afval niet laten slingeren. Uit deze gedachte is het jaarthema van de Week van de Zee en de wedstrijd het Schoonste Strand ontstaan. De verkiezing het Schoonste Strand is een initiatief van VNG, het Ministerie van VROM en het bedrijfsleven.

Elk jaar wordt er meer dan 20 miljoen kilo afval in onze Noordzee gedumpt. Een steeds groter deel van dit afval is huishoudelijk afval zoals blikjes, bakjes en plastic zakjes. Dit afval wordt achtergelaten of gedumpt door onder andere recreanten. Een recent onderzoek van IMARES-Texel toonde aan dat van de in Nederland gevonden Noordse stormvogels 98% plastic in zijn maag heeft. Dit kan oplopen tot ruim twintig gram. In enkele vogelmagen werden zelfs condooms aangetroffen.

Er rust een ernstige taak op de schouders van de gebruikers van de Noordzee. Wanneer we willen blijven genieten van de geweldige diversiteit aan flora en fauna moeten we er nu wat aan doen. Het is 5 voor 12. De hoogste tijd dit probleem onder de aandacht te brengen.

Tijdens de opening van de Week van de Zee op 19 mei gaat ook de wedstrijd het Schoonste Strand van Nederland van start. Stichting Nederland Schoon heeft de inspecteurs van de ANWB voor het vijfde achtereenvolgende jaar opdracht gegeven om alle 93 Noordzeestranden gedurende het seizoen driemaal te bezoeken en te inspecteren. De uitslag wordt beoordeeld door een jury. Uiteindelijk zal één van de stranden de winnaar worden en de titel 'Schoonste Strand van Nederland 2007' krijgen. Strandbezoekers kunnen bijdragen aan een schoon strand door zelf de verantwoordelijkheid te nemen en hun troep niet achter te laten. Op deze manier maakt hun favoriete strand de meeste kans de titel Schoonste Strand 2007 te krijgen.

De hele dag staat het strand bij Paal 17 (Ecomare-slag) op Texel in het teken van het strand en de zee. Er zijn verschillende sprekers, workshops, vogelkijk-excursies en een wedstrijd waarbij van zwerfafval spectaculaire kunstwerken worden gemaakt. Alle deelnemers aan activiteiten krijgen een lot. Aan het eind van de dag wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar krijgt een gratis tandemsprong aangeboden door Paracentrum Texel en voelt zich dan dus zelf even trekvogel! Zie ook www.ecomare.nl.

Wij nodigen u graag uit bij de opening op 19 mei aanwezig te zijn. De activiteiten beginnen om 5 voor 12 met een boottocht voor media en een groep vrijwillige strandopruimers langs de kust van Texel van Paal 12 naar het openingsterrein bij Paal 17. Diederik Samsom, een spreker van IMARES-Texel, directeur Just van den Broek van Ecomare en Ingeborg Biemans van Stichting Nederland Schoon varen ook mee en staan u graag te woord. U wordt verwacht om 11.40uur. bij Paal 12 op Texel

Voor veerdiensten van en naar Texel verwijzen we u naar www.teso.nl

Mocht u kinderen hebben en die mee willen nemen, dan zijn ze uiteraard van harte welkom. Op het strand worden verschillende kinderactiviteiten georganiseerd. Zo is er een echte zeeprofessor van Ecomare aanwezig die alle vragen kan beantwoorden die uw kinderen kunnen bedenken. Hij denkt echt alles te weten over de zee en het strand. Mochten uw kinderen een vraag bedenken waar hij het antwoord niet op weet, dan krijgen ze de digitale encyclopedie over kust, wadden en Noordzee: de Vleet.

Ecomare verleent op 19 mei gratis toegang aan alle media en hun gezinnen die zich voorafgaand aan de opening bij ons melden. U kunt zich aanmelden bij pvalk@gci.nl

www.weekvandezee.nl
www.eenschonernederlandligtvoorhetoprapen.nl

De Week van de Zee is een initiatief van vier natuurorganisaties: Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, de Kustvereniging en Ecomare. Zij willen hiermee bereiken dat Nederlanders de Noordzeekust gaan beschouwen als een van de belangrijkste natuurgebieden met unieke waarden die beschermd moeten worden.

Het initiatief Schoonste Strand wordt mede ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Ministerie van VROM en het bedrijfsleven

De Week van de Zee wordt mede ondersteund door de NWO, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Prins Bernhard Cultuurfonds, TESO, de initiatiefnemers en meer dan 150 deelnemers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ecomare, Renée Smal, Pam Lindeboom
Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44 reneesmal@ecomare.nl, pamlindeboom@ecomare.nl, www.ecomare.nl

Of GCI Holland, Pieter Valk, pvalk@gci.nl, 06 483 53259