Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 14 mei 2007

Herdenking transport 19 mei 1944 kamp Westerbork

Namen Sinti en Roma slachtoffers na 63 jaar voor het eerst allemaal genoemd

Op 19 mei aanstaande om 14.00 uur worden voor het eerst alle namen van vermoorde Sinti en Roma gelezen door leden uit de gemeenschap zelf. Het lezen zal plaatsvinden voorafgaande aan het herdenkingsprogramma op het terrein van kamp Westerbork, bij De 102.000 stenen. Settela Steinbach, het meisje dat tussen de wagondeuren doorkijkt, is één van de namen die genoemd wordt.

Jarenlang was er onduidelijkheid over het aantal Sinti en Roma dat op 19 mei 1944, nu 63 jaar geleden, vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz werden gedeporteerd en vermoord. Het informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis heeft op verzoek van het Sinti en Roma Centrum en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een uitgebreid onderzoek gestart met als resultaat dat nu waarschijnlijk alle namen bekend zijn.

Aansluitend worden twee tentoonstellingen geopend. Op het terrein van kamp Westerbork worden de portretten onthuld die deel uitmaken van de expositie Paramisa. 27 levensgrote portretten van Sinti en Roma, gefotografeerd door Rogier Fokke.

In het Herinneringcentrum Kamp Westerbork is vanaf dat moment The holocaust against the Roma and Sinti and present day racism in Europe te zien. Deze tentoonstelling is een internationaal initiatief om meer publieke bekendheid te geven aan het lot van de Sinti en Roma tijdens de nazi-vervolging. Voorheen stond de indrukwekkende expositie in het gebouw van de Verenigde Naties in New York en het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg.

Bijdragen aan het programma worden geleverd door Romani Rose, voorzitter Centrale Raad voor Sinti en Roma in Duitsland, de Duitse ambassadeur in Nederland dr. Thomas Läufer en verschillende leden van de Nederlandse Sinti en Roma gemeenschap.

De herdenking op 19 mei aanstaande begint om 14.00 uur op het kampterrein. Voor deze herdenking mag met de auto worden doorgereden en kan nabij het kampterrein worden geparkeerd.



Ingezonden persbericht