D66

D66 demonstreert mee in Warschau voor homorechten

14 mei 2007

Tweede Kamerlid voor D66 Boris van der Ham zal op 19 mei meelopen in de Gay Pride in de Poolse hoofdstad Warschau. Van der Ham: Het is belangrijk dat buitenlandse politici hun steun betuigen en laten zien dat Poolse politici niet zomaar wegkomen met homofobe uitlatingen. Polen is lid van de Europese Unie en die staat discriminatie van homo's niet toe.

D66 maakt zich zorgen over het feit dat gelijke rechten voor homo's in een aantal landen onder druk komen te staan. Afgelopen weekend demonstreerde in de Italiaanse hoofdstad Rome orthodox-katholieken nog tegen gelijke rechten voor homo's en lesbo's. D66 vindt het mede daarom belangrijk om gelijke berechtiging voor homo's en hetero's, zoals verwoord in het Handvest van de Grondrechten, in een nieuw Europees verdrag op te nemen, als extra stok achter de deur.

D66 heeft het afgelopen jaar regelmatig aandacht voor de schending van de rechten van Poolse homoseksuelen. Zo stelden Van der Ham enkele maanden geleden mondelinge vragen aan Minister Bot van Buitenlandse Zaken over een verbod op een demonstratie voor gelijke rechten. Ook nam D66 het initiatief om de Nederlandse regering kirtisch te laten oordelen over de uitspraken van de Poolse ombudsvrouw, die zich zeer negeatief uitliet over homo's, en over de uitspraken van de Poolse minister voor onderwijs die de Amsterdamse Gay Pride aanviel. Nederland heeft een historische positie om voorop te lopen in het beschermen van gelijke rechten tussen hetero's en homo's. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa,' aldus Van der Ham.

1.

Meer over...

* Inzetten voor internationale bescherming van homo's

* Homo-emancipatie

---