Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 16 mei 2007

speciale editie trekvogelcompetitie in Week van de Zee

In april is de Nationale Trekvogel Competitie van start gegaan. Elke drie maanden wordt een prijs uitgeloofd. Tijdens de Week van de Zee, van 19 t/m 27 mei, wordt een aparte wedstrijd gespeeld. Tijdens de opening op 19 mei op het strand bij Paal 17 (Ecomare-slag) op Texel kunnen kinderen meespelen.

Ook via www.vogeltrackers.nl kun je meedoen aan de Week van de Zee editie van de trekvogelcompetitie. De hoofdprijs is gratis entree in Ecomare voor vier personen met rondleiding achter de schermen van de opvang van vogels en zeehonden. De trekvogelcompetitie bestaat uit spelletjes en quizvragen. Het aantal behaalde punten komt in de high-score lijst, degene met de meeste punten wint. De wedstrijd maakt onderdeel uit van het lespakket over trekvogels, dat Ecomare in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Vogelbescherming Nederland, WILDzoekers en Natuurmonumenten heeft ontwikkeld. Het is bedoeld voor kinderen van 11 t/m 13 jaar.

Vogeltrackers.nl is een leuke site om op rond te neuzen voor wie belangstelling heeft voor trekvogels. Het staat vol weetjes, informatie, foto's en geluiden van vogels. Het maakt onderdeel uit van een volledig lespakket voor basisscholen. Scholen die meedoen aan Vogeltrackers krijgen een speciale trekvogelkrant en gratis veldwerk aangeboden. Via de website kan de leerkracht lesmateriaal uitprinten. Zo komen de kinderen goed voorbereid naar het veldwerk. Het veldwerk wordt begeleid door een van de deelnemende kustcentra in Nederland.

Inmiddels doen al ruim 50 basisscholen mee aan Vogeltrackers. Ecomare heeft een aantal scholen begeleid tijdens het veldwerk en kreeg hele enthousiaste reacties. Doordat de kinderen van tevoren van alles leren over trekvogels gaan ze heel anders kijken naar de vogels die ze zien. Die gans die daar loopt, zat een paar maanden geleden nog in Siberië, die scholekster vertrekt straks naar Frankrijk.

Het project Vogeltrackers zal drie jaar lopen. Het doel is om kinderen inzicht te geven in het leven van een trekvogel en het belang van het Nederlandse (wadden)kustgebied als tussenstop voor een trekvogel. Het bijkomende doel is kinderen te activeren om meer met de natuur bezig te zijn. Het project richt zich op de kustgerichte trekvogels zoals rosse grutto, kanoetstrandloper en lepelaar.

Van 19 t/m 27 mei is de Week van de Zee. Elk jaar heeft deze Week een ander thema, dit jaar 'In Vogelvlucht'. Trekvogels en hun problemen staan daarin centraal. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de zeer belangrijke functie van de Nederlandse kust voor trekvogels. Daarom is er tijdens de Week o.a. een extra trekvogelcompetitie ingelast.

De Week van de Zee heeft als doel mensen bewust te maken van het belang en de waarde van de kust en de zee. Onder het motto 'de zee is even overal' worden op zoveel mogelijk plaatsen langs de kust activiteiten ontplooid.

///////////////////

Foto: Kinderen van de Texelse basisschool De Fontein kijken naar vogels.

Nadere informatie: Ecomare, Renée Smal, Pam Lindeboom

Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44

reneesmal@ecomare.nl, pamlindeboom@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De Week van de Zee is een initiatief van Ecomare, Stichting De Noordzee, de Kustvereniging en Stichting Duinbehoud. Zij willen hiermee bereiken dat Nederlanders de Noordzeekust gaan beschouwen als een van de belangrijkste (natuur-)gebieden met unieke waarden die beschermd moeten worden.

De Week van de Zee 2007 wordt mede mogelijk gemaakt door de NWO, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Prins Bernhard Cultuurfonds, TESO, de initiatiefnemers en meer dan 150 deelnemers.

Voor meer informatie en het volledige programma zie www.weekvandezee.nl.

Op deze site zijn ook logo, sfeerbeeld en banner van de Week van de Zee te downloaden: homepage - persberichten - linksonderaan.