Ingezonden persbericht


Amsterdam 16 mei, 2007

PERSBERICHT

Nederland leert niet van Moluks integratieproces

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Youssef Azghari (columnist) en Rocky Tuhuteru (programmamaker). Zaterdag 19 mei discussiëren zij over een open brief vanuit de Molukse gemeenschap die gericht is aan minister Vogelaar van Integratie. Eén van de schrijvers is Rocky Tuhuteru. In deze brief geven ze aan dat het integratiedebat gebaat zou zijn bij de ervaringen van het Molukse integratieproces. Op dit moment is het integratiedebat verengd tot de integratie van moslims. Terwijl er duidelijk een aantal parallellen te trekken zijn tussen Molukse jongeren van toen en de moslimjongeren van nu.

Rocky Tuhuteru: 'Een van die overeenkomsten is, dat wij als jonge Molukkers beschouwd werden als radicaal, onbetrouwbaar, staatsgevaarlijk, we werden bestempeld als terroristen. Ik zie een dergelijke tendens op dit moment in de beeldvorming en de meningsvorming vooral, de effecten van de wijze waarop er publiciteit en aandacht gegeven wordt aan de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving van nu.

'Waarom heeft Nederland en de Nederlandse samenleving zich in de afgelopen paar jaar niet afgevraagd wat nou feitelijk de lessen zijn van de integratie van Molukkers en de Indische Nederlanders vanaf het begin van de jaren '50...’.

Verder praten zij over de angst voor islamisering. Tien jaar na het verschijnen van het boek van Pim Fortuyn: Tegen de islamisering van onze cultuur. Is deze discussie terecht of wordt de angst uitvergroot?

Youssef Azghari : 'Er ligt een hele grote taak voor, ik noem ze de baardmensen, of de moslima's die met allerlei gewaden rondlopen, de burkavrouwen die alle aandacht opslurpen en als het ware de islamdebatten kapen...’.

'Wat je nu ziet is dat met name de geradicaliseerde moslimjongeren ontzettend veel aandacht krijgen, ook van sommige media en ik denk dat het ook terecht is dat sommige Nederlanders die moslims niet kennen, ook in het dagelijks verkeer, dat zij angstig worden, dat zij vinden dat het te ver doorschiet, de islamisering...’.

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.00 uur op Nederland 2. Boter, Kaas en Eieren gaat met zomerstop op Nederland 2. Voorlopig is dit de laatste uitzending. In de 4 grote steden blijven de uitzendingen doorgaan. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT