Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T:

Tweede Counter Culture Festival maakt Utrechtse kraakcultuur toegankelijk

Gratis festival biedt scherp muzikaal programma, met o.a. Aux Raus en Elle Bandita

Op zaterdag 19 mei vindt in Utrecht het tweede Counter Culture Festival plaats. Deze tweede editie is een stap voorwaarts: het festival wordt gehouden in Park Transwijk, is wederom gratis toegankelijk en kent een breed scala aan vooruitstrevende acts uit binnen- en buitenland. Bekendste namen zijn Aux Raus, Elle Bandita, The Suicidal Birds en de Canadees Geoff Berner, vorig jaar nog tourend in het voorprogramma van Kaizers Orchestra.

Verschillende krakers en politiek activisten uit Utrecht en omstreken begonnen vorig jaar dit festival als protest tegen het verdwijnen van politieke en culturele vrijplaatsen in de stad, zoals kraakpanden De Vismarkt, de Vliegende Hond en de oude Dump 2000. Na een geslaagde eerste editie in Park Lepelenburg, zet het Counter Culture Festival met deze tweede editie erop in uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend gratis evenement.

Tussen 14.00 tot 23.30 uur staat Park Transwijk helemaal in het teken van een divers aanbod aan scherpe, vooruitstrevende popmuziek: van stuiterende gabberpunk (Aux Raus) tot ska en polka (ADHD Spietmobiel) en van Waitsiaanse klezmer (Geoff Berner) tot dampende electro (Elle Bandita). Maar het Counter Culture Festival is meer dan muziek alleen. Naast de vele bands en dj's wordt er een workshop graffiti gegeven en zullen diverse kunstenaars de bezoekers komen verrassen met hun (interactieve) creaties. Ook is er
een politieke info-markt met kraampjes van actiegroepen zoals GroenFront!.

De organisatoren zijn van mening dat het voor het
cultureel-welbevinden van een stad als Utrecht essentieel is dat er meerdere plaatsen zijn waar bands en dj's de ruimte krijgen om te oefenen en op te treden, "zonder dat de tucht van de marktwerking hier haar greep op krijgt". Deze ruimte werd en wordt in kraakpanden geboden. Voor de ontwikkeling van culturele activiteiten is het dan ook noodzakelijk dat deze vrijplaatsen blijven bestaan.

Het Counter Culture Festival wil ruimte bieden aan verschillende muzikale genres en tegelijk de Utrechtse bevolking op laagdrempelige wijze laten zien wat zich op politiek en cultureel gebied in de kraakpanden afspeelt. Counter Culture is dan ook, zoals VPRO-popsite 3VOOR12/Utrecht vorig jaar opmerkte, "gezien zijn muzikale en politieke karakter een absolute aanwinst voor deze stad".

Counter Culture Festival

Met: Geoff Berner, Aus Raus, Elle Bandita, The Suicidal Birds, DHF, Inferno, ADHD Spietmobiel, etc.

Verder: Bike wars, graffiti-workshop, beeldende kunst, politieke info-markt Zaterdag 19 mei 2007 website: www.festival-utrecht.nl

Park Transwijk, Utrecht
14.00-23.30 uur
Entree GRATIS!

-----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht