Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad
nr 10 van 19 mei 2007

Utrecht, 16 mei 2007

Belangrijkste onderwerpen in Het Onderwijsblad nr 10

Vacaturefestival in het voortgezet onderwijs
Het aantal openstaande banen in het voortgezet onderwijs is voor het tweede jaar geëxplodeerd, zo blijkt uit de jaarlijkse telling van het aantal vacatures van het Onderwijsblad. Het zijn er nu ruim 2500. Toch zijn bij lange na niet alle aanbiedingen interessant voor starters die aan de slag willen: zeker de helft bestaat uit kleine tot zeer kleine baantjes.

Looneis 3,5 procent voortgezet onderwijs
De vakbonden eisen voor het voortgezet onderwijs een loonsverhoging van 3,5 procent voor de periode van 1 juli 2007 tot en met 1 juli 2008. Dat staat in de gezamenlijke inzet die de bonden op 21 mei naar de werkgeversvereniging Vo-raad zullen sturen.

Te weinig allochtonen voor de klas
Terwijl van de Nederlandse beroepsbevolking ongeveer één op de tien mensen allochtoon is, is slechts 3,5 procent van de onderwijswerknemers dat. Een buitenproportionele verhouding, vinden besturen én leerkrachten. Het leraarsberoep gaat niet gepaard met een snelle auto, en dat is voor sommige allochtone studenten in spe een probleem. Bovendien: ben je eenmaal leraar, word je aangezien voor de conciërge.

Kolven op school zorgt voor stress
Moeders die borstvoeding geven hebben op hun werk recht op kolftijd en een geschikte ruimte. Met steeds meer jonge vrouwen voor de klas, hebben scholen hier vaker mee te maken. Voor veel leraren is het geven van borstvoeding vanzelfsprekend. Maar daarmee is kolven niet altijd als vanzelf mogelijk. "Voor scholen is borstvoeding een ingewikkelde zaak."

In het leeratelier is de politieagent overbodig
Geen huiswerk, twee leerkrachten om te bestoken met vragen en zelf weten wanneer je een proefwerk maakt. Op het Junior College van het Stedelijk Lyceum in Enschede kan het in zogenoemde leerateliers. Scholengemeenschap de Waerdenborch uit Holten wil voor de vmbo-afdeling een soortgelijk concept invoeren en nam een kijkje in Enschede. Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt zaterdag 2 juni

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl