Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 20 mei 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 26 mei, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Westermoskee gaat er komen
Milli Görüs gaat door met het bouwen van de Westermoskee, maar met een andere partner. Woningbouwvereniging Het Oosten zal niet meer meedoen aan het project. NioScoop sprak exclusief met twee van de belangrijkste betrokken: Uzeyir Kabaktepe, voormalig directeur van Manderen BV, en Fatih Dag, de huidige directeur en voorzitter van de AyaSofya moskee.

Vrijwilligerswerk
Moslims zijn nauwelijks betrokken bij vrijwilligerswerk. Dat is het heersende beeld, maar de werkelijkheid toont iets anders. Velen helpen belangeloos bij verschillende projecten en activiteiten in eigen kring of in het land van herkomst. Sommige vrijwilligers hebben gekozen om actief te zijn bij grote humanitaire organisaties, zoals het Rode Kruis. In NioScoop: meer aandacht voor vrijwilligerswerk en de inzet van moslims binnen en buiten Nederland.

Onderwerpen De Horizon, 19 mei 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Moslim op katholieke bedevaart
Bij een moslim op bedevaart denken we toch al snel aan de hajj. De Nederlandse Sedat Cakir heeft een wel heel bijzonder alternatief gevonden: hij loopt mee in één van de belangrijkste bedevaartstochten van Noord Spanje. Een bedevaart waar normaal gesproken alleen Katholieken te vinden zijn, op weg naar het graf van de christelijke apostel Jacobus. Sedat Cakir loopt mee om in het kader van het Mevlana Rumi jaar de boodschap van deze islamitische poëet en mysticus uit te dragen. In De Horizon een uitgebreid gesprek met een wandelende Cakir.

Hippe hoofddoeken
Voor veel jonge moslima's is het dragen van een hoofddoek naast een religieus gebruik, ook een manier om te laten zien wie je bent. Islamitische meiden combineren hun hoofddoek met de laatste trends op het gebied van mode en hebben zo hun eigen 'funky' stijl. Aan deze stijl heeft Galerie Mama in Rotterdam een expositie en een glossy tijdschrift gewijd met de naam MSLM. De Horizon nam een kijkje tussen de über-hippe creaties die helemaal islamitisch verantwoord zijn.

Antwoorden uit de Islam
In Nederland is euthanasie in sommige gevallen legaal, maar nog steeds is het een omstreden onderwerp. In 'Antwoorden uit de islam' gaat imam Suleyman Shahintürk in op deze kwestie. Ook laat hij zijn licht schijnen op hoe de islam niet alleen tegenover moord, maar ook tegenover zelfmoord staat.