Ingezonden persbericht


Den Haag/Woerden 19-5-2007

Energiegebruikers betalen gelag voor gebrekkig toezicht

ENERGIEBEDRIJVEN KRIJGEN NMA-DOUCEURTJE VAN HONDERDEN MILJOENEN EURO'S

De Algemene Rekenkamer moet op zeer korte termijn een diepgravend onderzoek instellen naar het gebrekkig functioneren van het toezicht op de energiebedrijven in Nederland. Dit indringende verzoek doen Consumentenbond en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) in een open brief aan de Tweede Kamer.

De reden: de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) constateert dat burgers en bedrijven in Nederland honderden miljoenen Euro's teveel hebben betaald aan hun energiebedrijven. Echter: deze bedrijven kunnen van de NMa de 'overwinst' houden. Voor de komende jaren blijft onduidelijk welke concrete acties de toezichthouder neemt, om te voorkomen dat burgers en bedrijven honderden miljoenen Euro's teveel blijven betalen.

De organisaties hekelen de passieve opstelling van de NMA. Die houding roept ernstige twijfels op of burgers en bedrijven in de dagelijkse praktijk ook daadwerkelijk worden beschermd tegen (toekomstig) misbruik door monopolisten. Ook de grote belangen en de grote onduidelijkheid rond de overwinsten van energiebedrijven en de geringe effectiviteit van het NMa-toezicht, nopen tot een onafhankelijk onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

De rol van de NMA is om meer dan een reden pikant. Immers deze toezichthouder moet, aldus de briefschrijvers, toch ook lezen in de jaarverslagen van energiebedrijven dat de winsten op de netten wel erg hoog zijn. Een ander saillant detail: gedurende 7 jaar hanteert de NMa een door haar zelf uitgewerkte tariefregulering die resulteert in forse overwinsten. Bovendien vraagt zij regelmatig gedetailleerde financiële informatie op bij energiebedrijven over ondermeer kosten, investeringen en afschrijvingen. Daarnaast zijn er de uitvoerige NMa audits. Tenslotte verplicht de NMa de netbeheerder zogeheten regulatorische jaarrekeningen op te maken in verband met het toezicht op de tarieven. Dit technisch instrumentarium voorkomt blijkbaar niet dat burgers en bedrijven worden geconfronteerd met onnodig hoge energierekeningen.

De ondertekenaars geven aan dat de rechtzekerheid van afnemers en het waarborgen van de redelijkheid van de nettarieven alleen kan worden geborgd als de toe te passen reguleringsmethodiek wettelijk wordt verankerd. Alleen zo kan worden bewerkstelligd dat de toekomstige nettarieven niet langer fungeren als verborgen melkkoe van energiebedrijven. Dus dat de tarieven niet meer inkomsten opbrengen dan de werkelijke kosten legitimeren. Dit kan door de wetgever worden vermeerderd met een nader te bepalen rendement. Alleen zo kan Den Haag straks excessieve (monopolie)winsten voorkomen.

Voor verdere informatie:

Dr. H. Grunfeld: 0654223103