Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


www.skatebond.nl


Nederlands kampioenschap skeeleren op de baan, Heerde, 3e dag, 500 m en aflossingskoers, zaterdag 19 mei 2007


Goud voor Michel Mulder en Elma de Vries op 500 m


Michel Mulder uit Zwolle en Elma de Vries uit Haule zijn vandaag Nederlands kampioen geworden op de 500 meter skeeleren op de piste in Heerde. Michel Mulder behaalde er nog een derde gouden plak bij in de 3 km aflossingskoers met zijn tweelingbroer Ronald en Sjoerd Huisman. Twee dagen eerder had Michel Mulder ook al goud behaald op de 300 m. "Wie had dat gedacht," aldus de 21-jarige Zwollenaar, die de laatste paar jaar vaak in de schaduw van zijn broer Ronald presteerde. Ingmar Berga (Hoogeveen) won dit NK twee titels: op de 15 km afvalkoers en de 10 km puntenkoers. Vandaag startte Berga niet. Voor Elma de Vries was de titel op de 500 m haar vierde dit toernooi. Ze verloor alleen de 300 m en de aflossingskoers. Die kwam, na een zeer close zij-aan-zij-sprint van Elma de Vries en Bianca Roosenboom - het hele toernooi al de nummers 1 en 2 - op naam van Roosenboom, samen met Jannitta Spigt (Apeldoorn) en Margo van de Merwe (Wolvega).


Het was de derde en laatste dag van het baankampioenschap. Zaterdag 2 juni vindt het NK op de weg plaats in Nijverdal.


De 500 m was zoals gewoonlijk spectaculair om te zien. Sjoerd Huisman (Andijk) sprintte naar de tweede plaats en Ronald Mulder naar de derde, met kleine verschillen. Michel Mulder vertrok als een kanonschot uit de start en sloeg meteen een gat. "We hadden eigenlijk afgesproken dat Ronald als eerste de bocht in zou gaan, want ik had al goud," aldus Michel, die zei voor de start 'heel zenuwachtig' te zijn geweest. "We zouden dan onderweg kijken wie in de beste positie lag. Als één van ons zou worden teruggepakt, zou de ander gaan. Maar toen ik meteen zover voor lag, ben ik doorgegaan. In de laatste bocht had ik nog wel verwacht dat er één onderdoor zou komen. Alle vijf die in de finale stonden konden winnen. Het ligt heel dicht bij elkaar. Vanaf de start moet je goed zitten op de 500 m. Als je als vijfde weg bent, kun je het eigenlijk wel vergeten. Dat is alleen die Engelsman Leon Flack gelukt bij het EK hier in 2004."
Nummer twee Sjoerd Huisman, die al kampioen is op de 1000 m: "Ik was er dichtbij, maar ik kon niet voorbij Michel komen. Ik gokte op de laatste bocht. Ik wist dat ik één Mulder voor me en één achter me had."
Ronald Mulder, die conditioneel nog wat achterstand heeft na de ziekte van Pfeiffer, toonde zich tevreden met brons. "We zouden kijken wie van ons, Michel of ik, het eerst uit de startblokken was. Toen dat Michel bleek te zijn, liet ik een slag lopen om hem wat extra voorsprong te geven."
Titelverdediger Karlo Timmerman (Staphorst) moest genoegen nemen met de vierde plaats, zijn ploeggenoot Mark Horsten (Haulerwijk) met de vijfde.


De tweede plaats in de aflossingskoers was voor het team Karlo Timmerman/Mark Horsten/Gary Hekman. Het brons ging naar de ploeg Crispijn Ariëns/Sander de Graaff/Wessel van Loon, ondanks een val van De Graaff. Het team Van Lingen/Powerslide werd gediskwalificeerd.


Bij de vrouwen werd Bianca Roosenboom (Kampen) op de 500 meter tweede, voor de vierde keer dit toernooi achter Elma de Vries. Anniek ter Haar (Dedemsvaart) behaalde het brons. Roosenboom leek in de finale de leiding te nemen, maar De Vries wist twee keer buitenom te passeren. "Je maakt dan meer meters, maar dat kon omdat ik een hogere snelheid had," aldus De Vries. Roosenboom: "Ik maakte een foutje door naar buiten te sturen toen ik dacht dat Elma buitenom zou komen, maar toen ging ze toch nog binnendoor."


Tweede in de aflossingskoers werd het team Elma de Vries/Mariska Huisman/Marieke van Hoek, derde Anniek ter Haar/Maurine Kroon/Erna Kijk in de Vegte.


Junioren

Bij de junioren jongens was het voornamelijk de vraag wie tweede zou worden achter Koen Verweij. Dat werd op de 500 m Simon Schouten (Andijk). De derde plaats was een videofinish tussen Adriaan van Velde (Kantens) en Patrick van Ginneken (Strijbeek), in het voordeel van de eerste. Koen Verweij behaalde op de 500 m zijn vierde gouden medaille en op de aflossing de vijfde, met Simon Schouten en Sjaak Schipper. De ongenaakbare Alkmaarder stond gisteren alleen clubgenoot Simon Schouten (Andijk) toe een titel te pakken op de 5 km puntenkoers.


Marita Hut (Haulerwijk) voegde bij de junioren meisjes op de 500 m een derde gouden medaille toe aan haar verzameling. Ze nam van het begin af de koppositie en hield het tempo de hele rit hoog. Anita Crediet (Staphorst) won het zilver, Rowenna de Boer (Bant) het brons.
De 3 km aflossingswedstrijd werd een prooi voor de ploeg Rowenna de Boer/Ria Westenbroek/Janet Ketellapper.


Kadetten

Wesley Lommers (Arnhem) veroverde bij de kadetten jongens de titel op de 500 m. Wim Dillen uit Genemuiden werd tweede, Bouwe Meijer uit Groningen derde. Maurice Vriend (Midwoud), die in een sprint om de eerste plek was verwikkeld met Lommers, kwam ten val.
Het team Maurice Vriend/Wim Dillen/Bauke de Jong won de aflossingswedstrijd.


Irene Schouten (Andijk) won bij de kadetten meisjes haar eerste gouden plak op de 500 m. Manon Kamminga (Haulerwijk), die al drie keer goud had, legde beslag op het zilver en Mandy Groot (Edam) op het brons.
Hetzelfde team, Irene Schouten/Manon Kamminga/Mandy Groot, won de 3 km aflossingskoers.


Pupillen 1

Gerco van de Beek uit Oldebroek werd spekkoper bij de pupillen jongens door zijn vijfde gouden medaille op de 500 m binnen te halen. Ewout Nijboer uit Staphorst won weer zilver, Rick Schipper uit Medemblik brons.
De 3 km aflossingskoers werd gewonnen door Kay en Rick Schipper en Manon Dol, die voor de gelegenheid de jongensploeg versterkte.


Annemarie Boer uit Genemuiden zegevierde op de 500 m bij de pupillen meisjes en behaalde daarmee haar derde goud. Dominique Lommers uit Arnhem werd tweede, Manon Dol uit Hoorn derde.
De aflossingskoers was voor Annemarie Boer/Simone Blaak/Jennienke Kamphuis.


Uitslagen: www.skatebond.nl


Informatie n.a.v. dit persbericht: karinverhoef@hetnet.nl of 06-53771682 (Jan Zwanenburg) of 06-28781467.