KNHS



Anky van Grunsven wint wederom NK dressuur senioren

19 mei 2007

Dertiende Nederlandse titel voor Van Grunsven

EINDHOVEN (KNHS) - Eigenlijk stond het al van te voren vast. Waar Van Grunsven de rijbaan van 20 bij 60 meter binnenrijdt verlaat zij hem als overwinnaar. Zo ging het twaalf keer en nu in Eindhoven aan de Karpendonkse Plas voor de dertiende maal. Deze keer gezeten op Keltec Salinero en met een eigenlijk nog nimmer vertoonde overmacht. 'La Van Grunsven', die acht maanden lang met Salinero de wedstrijdring meed, zes weken niet te paard zat, het leven schonk aan een dochter, en nu acht weken daarna soeverein zoals alleen een vorstin kan heersen, wederom de macht greep in de Nederlandse dressuurwereld.

Anky was uiterst tevreden over haar drie ritten in het Nederlandse Kampioenschap en vond niet alleen zelf dat er in alle drie wedstrijden duidelijk sprake was van progressie. "Het begon goed in de Grand Prix, verbeterde in de Spécial en was helemaal goed in de Kür", aldus Anky. Voorzitter van de jury Ghislaine Fouarge deelde die mening en vond dat hij één van de beste kürritten van Anky had gezien. Die mening had hij ook over de rit van Imke Schellekens met Sunrise. Anky maakte in de Kür eigenlijk geen fouten, had een bijna perfecte controle en de rust die Salinero al op de eerste dag kenmerkte in de Grand Prix werd steeds groter. "Salinero wordt ouder, krijgt steeds meer ervaring en alles wordt steeds verder bevestigd en juist in de verfijning weten we nog steeds progressie te boeken. Dat resulteert in steeds mooiere ritten", aldus de blije kampioene. Imke was ook best tevreden over haar mooie Kür op de muziek van Wibi Sourjadi. Wel had zij gehoopt dat het gat tussen haar en Anky kleiner zou zijn geworden, maar toch constateerde de amazone dat zij een betere prestatie had geleverd dan het vorige jaar toen zij Nederlands kampioen werd. "Ik ben er super blij mee, maar weet dat het allemaal nog net iets punctueler kan", aldus Schellekens, die ook zei blij te zijn met de aanwezigheid van Anky. "Dan heb je iets om je aan op trekken!".
Het brons was verrassend voor de 52-jarige Alex van Silfhout (Lunteren), die heel blij was met zijn score van 77.600%. "Tijdens het losrijden had ik even het gevoel dat er sprake was van een zekere mate van vermoeidheid bij Luxform's Nimbly, maar toen we de ring binnenreden was dat helemaal weg en trok ze flink door. In de passage trok ze goed door, maar in de piaffe kwam toch even de vermoeidheid om de hoek kijken", aldus Van Silfhout.
Opvallende waren verder de prestaties van Exquis Nadine met Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die vierde werd met drie zeer gedegen ritten en die zeker nog veel progressie kan maken in de komende maanden. Kirsten Beckers (s'-Gravendeel) had haar Broere Jazz ook goed aan het lopen en eindigde als vijfde. "In de Kür moest ik er harder aan werken dan het voor het oog leek", aldus Kirsten, die mogelijk Minderhoud achter zich had kunnen houden als de changementen om de pas niet de mist in waren gegaan.
De relevatie van dit kampioenschap, Adeline Cornelissen (Beilen) met Parzival, eindigde als zesde in de rangschikking. Deze amazone uit Drenthe lijkt de aansluiting bij de Nederlandse top te hebben gevonden en moet nog aan ervaring winnen. Gezien de hoge waardering van de jury voor de imponerend groot bewegende zoon van Jazz lijkt dat echter een kwestie van tijd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Eindstand Nederlands Kampioenschap Dressuur Senioren 2007:


1) Anky van Grunsven (Erp) - Keltec Salinero - 245.645
2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Sunrise - 230.777
3) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly - 221.350
4) Hans Peter Minderhoud ( Harskamp) - Exquis Nadine - 215.800
5) Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) - Broere Jazz - 215.220
6) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 208.670
7) Stephanie Peters (Roermond) - Jeff - 203.390

Uitslag 3e onderdeel NK dressuur senioren (Kür op muziek):


1) Anky van Grunsven - Keltec Salinero - 86.550%
2) Imke Schellekens-Bartels - Sunrise - 81.200%
3) Alex van Silfhout - Luxform's Nimbly - 77.600%
4) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 75.100%
5) Kirsten Beckers - Broere Jazz - 74.500%

6) Stephanie Peters - Jeff - 70.300%

7) Patricia Callaghan (Oss) - 70.100%

8) Adelinde Cornelissen - Parzival - 69.750%

Meer informatie zie: www.ch-eindhoven.nl