Humanistisch Verbond

Humanistisch Verbond kent Van Praag-prijs toe aan Johan Simons

De jury onder leiding van Paul Schnabel heeft unaniem gekozen voor theaterregisseur Johan Simons. Het Humanistisch Verbond is blij met deze keus. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zondag 20 mei in het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam. Johan Simons heeft laten weten het een `eer' te vinden en de prijs `graag in ontvangst te nemen'.

De Van Praag-prijs 2007 wordt toegekend aan theaterregisseur Johan Simons. De jury heeft voor hem gekozen omdat `hij in aangrijpende voorstellingen ethische en morele vragen aan de orde stelt en de relatie onderzoekt van de mens tot zichzelf en anderen. Zijn inmiddels internationale oeuvre is indrukwekkend, zijn beeldtaal krachtig. Met zijn unieke theatervorm en vaak ongewone locaties zit hij de bezoeker dicht op de huid. Hij dwingt het publiek tot intense ervaring en reflectie.' Het Humanistisch Verbond en de jury vinden het `mooi en passend bij het humanisme dat Simons de klassieken en Griekse tragedies opnieuw uitbrengt en in deze tijd plaatst.'

Johan Simons

Johan Simons is een prominent, geëngageerd regisseur met een grote nationale en internationale reputatie. Hij is vanaf 1976 actief als acteur en regisseur. In 1985 richtte hij Theater Hollandia op. Met dit gezelschap ontwikkelde Simons als regisseur een heel eigen stijl en was hij bepalend voor het Nederlandse theater.

Op dit moment is hij directeur en regisseur aan het theatergezelschap NTGent. Hij regisseerde er producties als De asielzoeker en Platform. Na Het leven een droom, een coproductie met de RuhrTriennale 2006, regisseerde hij Oresteia in coproductie met Toneelgroep Amsterdam. Ook in het buitenland heeft Johan Simons succes: zijn stukken reisden de afgelopen tien jaar door onder meer Duitsland, Frankrijk en Engelstalige landen.

De uitreiking op 20 mei

Tijdens de avond leest juryvoorzitter Paul Schnabel het juryrapport voor en overhandigt hij de prijs. Johan Simons geeft daarna zijn reactie. Jurylid Lucette ter Borg interviewt Johan Simons over zijn werk en zijn visie op de mens. Tijdens het interview zijn fragmenten te zien van zijn theaterstukken en beelden van zijn opmerkelijke locaties.

De dr. J.P. van Praag-prijs

De Van Praag-prijs is genoemd naar één van de oprichters van het Humanistisch Verbond. Hij is vanaf 1969 tweejaarlijks uitgereikt aan personen (of organisaties) die in hun werk humanistische waarden uitdrukken en met hun oeuvre inspireren tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen: filosoof en schrijfster Hella Haasse (1985). Minister van Staat, Max van der Stoel (1993), rechtswetenschapper en mensenrechtenactivist Abdullahi Ahmed an-Na'im (1999), wetenschapper, journalist en lid van de Raad van State, Kees Schuyt (2004) en
cineaste Heddy Honigmann ( 2006, een extra Van Praag-prijs vanwege het zestigjarig jubileum van het Humanistisch Verbond).

De jury

Naast Paul Schnabel bestaat de jury uit Sonja de Leeuw, Liesbeth Brandt Corstius, Hans Alma en Lucette ter Borg. Laatst genoemde is een nieuw gezicht in de jury. Net als in 2006 kreeg de jury de opdracht kandidaten te zoeken rond het thema autonomie in de wereld van kunst en cultuur.

Postbus 75490 - 1070 AL Amsterdam - Sarphatikade 13 - tel: 020 521 90 00 - info@humanistischverbond.nl - Giro 58