Politie Gelderland-Zuid

Integrale veiligheidscontrole horeca

Tiel, 20-05-2007 o Zaterdag heeft de gemeente Tiel in samenwerking met de politie, brandweer en de Voedsel en Waren Autoriteit een horecacontrole gehouden. Ook Verispect, belast met het toezicht op de naleving van speelautomaten, en NUON namen aan de controle deel. De controle op naleving van wetten en regels vond plaats tussen 18.00 en 02.00 uur met als doel het verbeteren van de veiligheid in de horeca. In totaal werden 26 horecagelegenheden gecontroleerd, waarvan de meeste gelegen in het centrum. Daarnaast hield het team Verkeershandhaving een alcoholcontrole gericht op horecabezoekers uit de binnenstad.

Over het algemeen scoorden de restaurants op de onderdelen hygiëne en voedselveiligheid slechter dan vorig jaar. De Voedsel en Warenautoriteit deelde hiervoor 4 boetes en 5 waarschuwingen uit. Eén restaurant, gelegen aan de Vleesstraat, voldeed aan alle eisen. Vergeleken met vorig jaar is het aantal cafés waar alles in orde is, gestegen van 1 naar 5.

Opvallend: niet kunnen tonen vergunningen

In totaal zijn er 44 waarschuwingen, 6 boetes en 2 dwangsommen uitgedeeld. Opvallend was dat de helft van alle waarschuwingen het niet kunnen tonen van vergunningen betrof. De andere 22 waarschuwingen waren overtredingen ten aanzien van hygiëne, voedselveiligheid, brandveiligheid en speelautomaten. Eén horecabedrijf gelegen aan de Tolhuisstraat, moet een dwangsom van 227 euro betalen omdat zijn geluidsbegrenzer niet was geïnstalleerd. De hoogste boete (8000 euro) is opgelegd aan een restaurant die een illegale werknemer in dienst had. Deze persoon zal op korte termijn het land moeten verlaten.

Horecabeleid

Het gemeentebestuur heeft in de Nota horecaregelgeving 2006 beschreven op welke wijze en op grond van welke uitgangspunten het horecabeleid in Tiel wordt gehandhaafd. Vaak zal bij een eerste overtreding eerst tot een bestuurlijke waarschuwing worden overgegaan. In het handhavingsarrangement is neergelegd dat optreden van de gemeente ingrijpender wordt naar mate de overtreding aanhoudt.

Controle op alcohol Het Verkeershandhavingsteam heeft op een tweetal locaties alcoholcontroles gehouden, tussen 20.00 en 23.00 uur in de Oude Haven en aansluitend tot 01.30 uur op de Westroyensestraat. De controles waren met name gericht op horecabezoekers uit het centrum.

In totaal hebben 540 personen meegewerkt aan een blaastest. Er zijn 6 bestuurders, waaronder ook een beginnend bestuurder, aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Van één bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd in verband met een eerdere aanhouding voor dit misdrijf. Voor een andere bestuurder bleef het bij een waarschuwing omdat deze persoon op de ademanalyse net onder de wettelijk strafbare limiet bleef.

(08)

Laatst gewijzigd 20-05-2007 12:01 | © Politie Gelderland-Zuid |